Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?

Hej! Jag besiktigade en häst som jag tänkte köpa för ett par veckor sedan. Veterinärerna (två klinikveterinärer) bedömde att hästen hade så stora exteriöra avvikelser att den hade kraftigt förhöjd risk att få en skada på gaffelbandet vid träning. De avrådde uttryckligen från köp på grund av att de bedömde att hästen inte skulle klara det den var avsedd för, det vill säga fälttävlan och hoppning. Detta sa de flera gånger och förklarade även skillnaden mellan att bara konstatera avvikelser och att avråda från köp.
  
Jag hade tidigare föreslagit för säljaren att vi skulle dela på kostnaden för besiktning. Hon föreslog då att jag skulle betala om den gick igenom besiktningen och att vi skulle dela på kostnaden om den inte gick igenom. Detta finns på sms-konversation och jag gick med på det.
  
Nu vägrar dock säljaren att betala utan säger att besiktningen inte alls blev underkänd utan avbröts av köparen (det vill säga mig) på grund av exteriöra avvikelser. Samt att den nu har passerat en besiktning för en annan veterinär. Detta är ju helt irrelevant, enligt mig, för vår överenskommelse om delad betalning gällde ju om den veterinär som besiktigade inte godkände hästen. Säljaren har dock rätt i att jag inte gjorde hela besiktningen och gick vidare med röntgen, men det var ju för att veterinärerna avrådde från köp redan tidigt i besiktningsprocessen. Röntgen hade inte förändrat något.
  
Att inte gå igenom en besiktning (för det som köparen vill använda hästen till) måste väl handla om mer än om att hästen inte haltar? Jag har nu skrivit i sms till säljaren att jag vill ha hälften av kostnaden betald (hennes del av den totala summan) innan den 31 december 2019 och att jag går vidare med ärendet annars. Tyvärr skickades fakturan till mig enligt överenskommelse med kliniken, för jag trodde aldrig att säljaren skulle strunta i att betala när det dessutom var hon som föreslog upplägget.  
  
Jag vill gärna ha tips och råd om vad man kan göra juridiskt i ett sådant här ärende (och jag lär aldrig gå med på något likande igen). Det rör sig inte om några jättesummor, utan om drygt 4 000 kronor totalt. Men det är så irriterande att bli blåst även om jag löser det ekonomiskt. Tack på förhand!


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Frågan rör egentligen giltighet av träffade avtal. Muntliga avtal gäller, men är ofta svåra att bevisa. I ditt fall tycks det finnas stödbevisning i form av sms som gör att du troligen har ett gott bevisläge.
  
Min bedömning är att hästen inte hade gått igenom besiktningen då veterinärerna avråder så tydligt från köp. Jag vet inte om du fått detta skriftligt, men be annars veterinärerna att göra ett skriftligt uttalande om att de inte godkänner hästen för köp för avsett ändamål. Att du då väljer att avbryta besiktningen anser jag är helt rätt eftersom du då ser till att begränsa kostnaderna som du och säljaren ska dela på. Det här med att begränsa kostnaderna är en skyldighet man har inom avtalsrätten. Man kan få ersättning för kostnader, men man ska hålla dem på så låg nivå som möjligt och se till att de är rimliga.
  
Att kliniken skickar en faktura till dig är i sin ordning eftersom det är du som köpt tjänsten att besiktiga hästen, det är dig de har avtal med. Men du har ett avtal med säljaren om att hon ska betala hälften om hästen inte går igenom. Det rimligaste är att du själv ställer ut en faktura till säljaren på 50 procent av kostnaden för besiktningen. Om hon inte betalar har du möjlighet att vända dig till kronofogden för att med deras hjälp driva in betalningen. Du ansöker i så fall om ett betalningsföreläggande. Jag hoppas dock att ni ska hitta en lösning som innebär att du slipper att blanda in myndigheterna.OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.