Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?


Publicerat: 2020-04-25

Hej! Jag har köpt en ponny via ett försäljningsombud, men köpeskillingen och kontraktet gick via ägaren. Vi har haft ponnyn sex veckor och när det var dags att sko den visade den ett farligt beteende, som slutade med att vi fick ringa ut veterinären för sedering så att ponnyn kunde skos.

Förra ägarna hävdar att ponnyn alltid har varit snäll att sko. Har jag möjlighet att häva köpet på grund av att ägaren underlåtit information om detta? Jag skulle aldrig köpt ponnyn om jag vetat det här.

Hälsningar Helen


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
Om ponnyn köpts via ett försäljningsombud är det konsumentköplagen som gäller, vilket ger köparen en viss bevislättnad. Det är väldigt svårt att reklamera en häst på grund av temperament eller beteende, men det kan gå. Det allra viktigaste är att du klagar till säljaren och gärna även till ombudet nu direkt, berättar vad som hänt och säger att du vill häva köpet. Detta måste du göra nu direkt.
  
Sen är ju frågan hur illa beteendet är, om det är ett nytt beteende eller ett beteende som säljaren måste ha känt till. Kanske kan hovslagare hjälpa dig att bedöma om det här är ett nytt eller ett äldre beteende? En sak du kan göra är att be förra ägaren visa att hästen kan skos genom att de kommer ut till dig nästa gång den ska få nya skor.
Är det ett äldre beteende och du kan visa att det är ett tydligt och kanske till och med farligt beteende, då bör du kunna häva köpet. Men du måste hålla i minnet att det är svårare att häva ett köp på grund av beteende än på grund av en skada.
  
Lycka till!
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar
Kan hästar vara känsliga för gluten?
Eva Dahlström svarar
Bantning av häst får aldrig gå för fort
Eva Dahlström svarar
Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?
Victoria Almgren svarar
Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse
Emelie Brolin svarar
Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
Eva Johansson svarar
Att tänka på när du sår in betesvall
Eva Dahlström svarar
Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar