Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Upphäva köp enligt paragraf 17


Publicerat: 2020-11-15

Hej Eva! En ny inackordering i mitt stall har för några veckor sen köpt en ponny. Den nya ägaren hade sett till att att genomföra veterinärbesiktning före köp som hästen fick godkänt på. Den förra och nya ägaren hade dock talat om vilka sjukdomar och behandlingar som gjorts på hästen tidigare. I köpekontraktet står att hon har fång men det står också att hon säljs som ridhäst och för viss lättare tävling. Dessutom fick hon ju som sagt godkänt av veterinären så de tyckte att köpet kunde genomföras. Den förra ägaren hade precis tagit av ponnyn skorna och hon var ömfotad på alla fyra när hon kom till vårt stall, men sedan blev ponnyn bara efter några dagar halt och visade tecken på smärta. Min hovslagare kom för att titta på ponnyn som sa att den här ponnyn har fång på alla fyra, vilket gjorde att den nya ägaren tog ponnyn till Vaggeryds veterinärklinik. Där gjordes röntgen och grundlig genomgång av ponnyn. De konstaterar då, som hovslagaren sagt, att hon har fång och hovbensrotation på alla fyra hovar! Detta har så klart inte uppkommit över en natt utan har pågått under en längre tid. Den nya ägaren vill nu häva köpet då ponnyn inte uppfyller det som står i köpeavtalet och det har upptäckts en skada som är av en sådan art och omfattning att de vill häva köpet.

Detta vill de göra enligt paragraf 17 i köplagen ”Enligt paragraf 17 ska en varas, hästen i detta fall, beskaffenhet stämma överens med vad som avtalats mellan säljare och köpare. Om inget särskilt har avtalats ska varan vara ägnad för det ändamål som liknande varit normalt är ägnade för, eller för det särskilda ändamål som köparen avsåg att använda varan för och säljaren borde ha insett det ändamålet samt att köparen hade skäl att lita på säljaren sakkunskap. Om varan avviker från detta eller något annat som köparen med fog kunnat förutsätts är varan att anse som felaktig.” Den gamla ägaren säger dock att det inte kan vara ett så stort fel på hästen eftersom hon har haft hästen i många år och den har ”fungerat” bra med deras hovslagare och att en besiktning gjordes på plats.

Frågorna här är; har den nya ägaren rätt att häva köpet enligt paragraf 17? Finns det någon annan lag som står på den nya ägarens sida? Borde man höra av sig till den veterinär som gjorde besiktning/anmäla hen då den nya ägare såklart inte hade köpt hästen om hon fått veta att fången var så allvarlig? Tacksam för svar! Mvh, Josefine


Eva Johanssons svar:

Hej!

På det som berättas bör man kunna häva köpet. Det märkliga är hur ponnyn kunnat gå igenom en veterinärbesiktning så nyligen utan problem. Det finns all anledning att vända sig till besiktigande veterinär och klaga och be att de anmäler skada till sin ansvarsförsäkring.

Allmänt gäller att om en säljare upplyser om att en häst/ponny har haft en skada så ökar man köparens undersökningsplikt rörande allt som kan komma av skadan. Säljaren har upplyst om att ponnyn haft fång och det är något som gör att en köpare måste vara extra försiktig och göra fler undersökningar än normalt. Det är alltid svårt att ge råd utan att ha all fakta, för saker som ifall säljaren sagt att ponnyn haft fång nyligen, eller om säljaren sagt att för länge sen hade ponnyn fång men det är utläkt och har inte varit problem på länge; det har ju betydelse för hur mycket extra köparen måste undersöka.

Vidare har ålder och pris på ponnyn betydelse. Om ponnyn var dyr finns större möjligheter att häva än om ponnyn bara kostade några tusen. Detta eftersom man har rätt att ställa större krav på en dyr ponny än på en billig. ”Avvikelsen” blir större om en dyr ponny inte kan användas som tänkt, mot om en billig ponny inte riktigt fungerar.

Det är också av vikt att veta vad veterinären säger om ponnyns prognos för att fungera som ridhäst med rätt behandling. Säger veterinär att det kommer att ta några månader med rätt skoning och rätt beslag sen kommer det att fungera, eller säger veterinären att det är djurplågeri att rida hästen. Självklart finns en massa ”mellanbesked” från veterinären, men vad denne säger är viktigt.

Sist men inte minst är det viktigt att titta efter vad som stod i annonsen och vad som står i avtalet. Är avtalet mellan två privatpersoner kan det finnas moment av friskrivning som gör att råden blir annorlunda.

Men utifrån de uppgifter som finns i frågan och då speciellt att parterna avtalat om att hästen ska användas såsom ridhäst och lättare tävling, är det min bedömning att fång på alla fyra hovarna med hovbensrotation, är ett så pass allvarligt fel att det finns en rätt att häva köpet.

Din inackordering bör ta kontakt med en hästadvokat för att få hjälp, men innan man funderar över att ta hjälp är det viktigt att köparen tydligt och skriftligt meddelar säljaren att man är missnöjd med köpet och vill häva detsamma. Om man missar att göra detta kan man helt förlora rätten att klaga senare.

Be även köparen att kontrollera så att hemförsäkringens moment av rättsskydd hjälper till med kostnaderna, för utan rättsskydd är det dyrt att processa om en ponny.

Hoppas det löser sig.

Eva Johansson, Centrumadvokaterna (Logga in för att skriva en kommentar)

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur lära en ponnytravare att ta galoppskänkeln?
svarar
Häst som tappat framåtbjudningen
svarar
Upphäva köp enligt paragraf 17
Eva Johansson svarar
Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt
Helena Persson svarar
Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar