Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?

Hej! Vi köpte en häst för fyra veckor sedan. Hästen är köpt via en förmedlare, men kontraktet skrevs mellan mig och privatpersonen. Vi har provridit flera gånger, veterinären besiktigade utan anmärkning, vi har fått info om all historik och där finns ingen skada eller sjukdom. Hon var skodd tre veckor innan.
  
I går när vi skulle sko henne visade det sig att hon har haft fång. Det syns tydligt enligt hovslagaren, fången är troligtvis sex till sju månader gammal. Vem har nu ansvaret?


Eva Johanssons svar:

Hej!
  
När det gäller en häst som har förmedlats av en hästhandlare gäller konsumentköplagen, även om kontraktet skrivs mellan privatpersonerna. Detta innebär att om hästen uppvisar ett köprättsligt fel inom sex månader presumerar (antar) man att det felet fanns vid köpet – om det inte är orimligt att felet fanns. Om hästen till exempel bryter ett ben är det ju helt orimligt att det felet har funnits från början, men detta gör att köparen har en bra bevislättnad och betydligt lättare att få igenom sina krav än annars.
  
Frågan är dock om det faktum att hästen har haft fång är ett köprättsligt fel. Hur pass allvarligt har hästens fånganfall varit? Har det till exempel lett till roterat hovben eller har det varit av lindrigare natur? Hur stor är risken för att hästen drabbas av fång igen? Medför den tidigare fången att hästen inte kan användas såsom tänkt, eller är det mer ett kosmetiskt fel – det vill säga det finns en förändring på hovarna som visserligen inte är vacker, men som ändå inte medför någon begränsning i hur hästen kan användas? Det är viktigt att du undersöker hästen noga, för att få reda på hur den här tidigare fången påverkar din förmåga att använda hästen såsom du har tänkt och för det ändamål du har köpt hästen.
  
Om det är så att hästen visserligen kan användas på det sätt man tänkt vid köpet, men att det medför begränsningar i form av att hästen till exempel inte kan släppas på bete under sommaren, är hästens fel troligen inte allvarligt nog för dig att häva köpet. Men förmodligen kan du begära en reduktion av priset, då hästen blir värd mindre nu när ni vet om att den har haft fång. Är skadorna så stora att hästen inte kommer att kunna användas på tänkt sätt på grund av den tidigare fången kan du förmodligen häva köpet.
   
Vem är då ansvarig? Här svarar jag endast på frågan om det juridiska ansvaret, och det är delat mellan säljaren och förmedlaren. 1 § i konsumentköplagen säger att om hästen förmedlats av någon som driver näringsverksamhet kan man som köpare vända sig mot förmedlaren eller säljaren. De får sedan sinsemellan göra upp de ekonomiska konsekvenserna, då det finns en rätt för den som får betala att kräva tillbaka hela eller delar av kostnaden från andra parten (regressrätt).
Du som köpare kan således välja om du vill vända dig mot säljaren eller mot näringsidkaren. Ibland kan det vara fördelaktigare att vända sig mot näringsidkaren då denne kan ha en ansvarsförsäkring som kan hjälpa till med det ekonomiska, ibland känns det mera rätt att vända sig till den som faktiskt har haft hästen sedan innan och troligen har känt till och undanhållit skadan.
  
Tänk på att du måste reklamera (klaga) omgående när du märker att det är fel på hästen. Vänta inte med att göra detta och gör det gärna över mejl eller sms, så att du i efterhand kan visa vilken dag du har klagat till motparten. Om du klagar för sent riskerar du att helt tappa möjligheterna att få rätt. Klaga gärna både till säljaren och förmedlaren. Tänk på att också berätta vilken rättsföljd du önskar. Berätta med andra ord om du vill häva köpet eller om du vill ha ett prisavdrag.
  
Lycka till!
  
Med vänlig hälsning
Eva, advokatOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.