Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?

Hej! Vår dotter köpte en häst för åtta år sedan och i köpekontraktet finns en återköpsklausul där tidigare ägaren har förköpsrätt. Nu är hästen 16 år och hon vill sälja den.
  
Frågan är – gäller återköpsklausulen fortfarande efter åtta år? Ska tidigare ägaren ha rätt att köpa tillbaka hästen? Vår dotter har inte haft någon kontakt med tidigare ägare efter köpet.


Eva Johanssons svar:

Hej!
 
En återköpsklausul är giltig även om det har gått lång tid sedan kontraktet skrevs under.
Det är dock svårt att ge ett utförligt svar utan att ha sett hur klausulen är utformad. En klausul som bara säger att tidigare ägare har rätt att köpa tillbaka hästen är ganska ”tandlös”, eftersom det är en lång och svår process för tidigare ägare om hästen säljs utan att denne först erbjuds att köpa tillbaka hästen.
En bättre skrivning är att ange att tidigare ägare ska tillfrågas skriftligen innan hästen får säljas till annan och att tidigare ägare ska ha viss tid på sig att svara.
  
Det bör också finnas ett ”straff” om detta inte sköts. Man kan då skriva in att om nuvarande ägare säljer hästen utan att först erbjuda den gamla ägaren att köpa så får denne betala böter (vite kallar juristerna det) till tidigare ägaren på en viss summa. Denna summa bör vara så pass hög att det inte är rimligt för nuvarande ägare att hoppa över att erbjuda tidigare ägaren att köpa tillbaka hästen.
  
En annan viktigt fråga är till vilket pris hästen ska återköpas. Det kan ju vara så att det är en lovande unghäst som säljs och att den sedan utbildas och tävlas framgångsrikt och blir värd mycket mer pengar. Ska det ändå vara så att första ägaren får köpa tillbaka för samma pris som gällde vid det första köpet, eller är det rimligt med ett annat pris?
Fundera också över att om det säljs en fin tävlingshäst som skadas och framöver ska användas för avel. Avelshästen har säkerligen inte samma värde som tävlingshästen. Om inte prissättningen finns med blir klausulen svår att tillämpa. Mitt råd är att undvika att skriva att återköpet ska ske till ”marknadsvärde”, för vem bestämmer marknadsvärdet på hästen?
  
Andra saker som kan vara krångliga med återköpsklausuler är frågan kring vad som händer om hästen ges bort som gåva eller kanske leasas ut. Det är frågor som går att reglera i kontraktet och som enligt min uppfattning bör regleras om den första säljaren vill känna sig trygg med att verkligen få möjlighet att köpa tillbaka hästen.
Den som vill ha in en återköpsklausul bör också tänka lite på syftet med denna. Är det att man verkligen vill få möjlighet att köpa tillbaka hästen, eller är det att man vill få vetskap om ifall hästen säljs vidare och i så fall till vem – så att man kan fortsätta att följa hästen? Eller är det att man har sålt hästen riktigt billigt till en satsande ryttare, men inte vill att denna ”sponsring” ska gynna någon annan? Det är jätteviktigt att fundera igenom syftet med en återköpsklausul eftersom det kan finnas andra och mer effektiva sätt att uppnå dessa mål.
  
Lycka till!
Eva JohanssonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.