Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vad gäller vid köp via en förmedlare


Publicerat: 2020-09-05

Hej! Jag har köpt en begagnad sadel av en sadelutprovare som även är sadelmakare. Vid utprovningstillfället fick jag prova flera sadlar och även rida en kort stund i varje. Jag var intresserad av en hoppsadel som även gick att göra en del markarbete i. Jag fick besked om att samtliga sadlar stoppas om innan leverans så jag skulle inte bry mig om ifall stoppningen var hård eller tunn, det skulle fixas. Det blev en hel del sadlar och det var svårt att hålla isär dem, men jag valde den sadel jag trodde passade oss båda bäst. När jag fick hem sadeln och red i den visade det sig att den varken passar hästen eller mig, det är en allrounsadel med raka kåpor, inriktning dressyr. Mina knän hamnar utanför kåporna och hästen reagerade så stark negativt att redan vid tredje användningen av sadeln så var min medryttare tvungen att sadla av och rida barbacka istället. På kvittot står det att det är en förmedlingssadel men hela köpet har gått via utprovaren och på hemsidan framgår det inte att de begagnade sadlarna är via förmedling. Jag har inte heller några uppgifter om den som sadeln förmedlades åt, endast att betalning skulle ske kontant för att swish saknades. Jag har varit i kontakt med utprovaren men enda svaret jag fått är att vi ska kolla vad det är som inte funkar för hästen. Hur ser mina möjligheter ut att få rätt att lämna tillbaka sadeln eller byta till en annan? Hälsningar Anna


Eva Johanssons svar:

Hej!

Eftersom du köpt varan av en sadelutprovare eller sadelmakare (som jag uppfattar som näringsidkare) och du är konsument blir konsumentköplagen tillämplig. Det kan vara svårt att skilja olika sadlar från varandra om man får pröva många, men det låter lite märkligt att Du fått en allroundsadel inriktning dressyr när Du sökt en hoppsadel. Är Du säker på att Du fått rätt sadel, d.v.s. den Du prövade? Om Du har fått fel sadel har Du rätt att byta.

Att sadeln är en ”förmedlingssadel” spelar juridiskt ingen roll, vi hamnar i konsumentköplagen i alla fall. Frågan är då om det i lagens mening är ett fel på varan (Sadeln) eller inte. Har Du blivit lovad omstoppning av sadeln är det viktigt att undersöka om detta verkligen skett eller inte. Kanske är det till och med så att det är omstoppningen som gör att den inte längre passar hästen. Är det så är det fel på sadeln och Du har rätt till avhjälpande.

En väldigt viktig fråga blir vad Ni har avtalat. Följer sadeln det Ni avtalat om eller har Du fått något annat? Eftersom Du hade hästen med är det väl ganska tydligt att sadeln skulle passa hästen och det bör vara en del av ert avtal. Att sadeln även ska passa Dig är inte lika självklart en del av avtalet då Du på ett annat sätt än hästen kan berätta vad som känns bra. Du borde inte sagt ja till en sadel som inte passade Dig; men hästen kan ju inte på samma sätt göra sin röst hörd. Har Du verkligen fått den sadel Du provade är det dock svårt att kräva avhjälpande eftersom Du prövat och godkänt den här sadeln. Det går självklart att diskutera runt att sadelutprovaren har en skyldighet att avråda från sadlar som inte passar hästen och frågan är om hon gjort detta. Jag skulle tyvärr säga att om Du verkligen fått den sadel Du provat och om den är omstoppad såsom Ni kommit överens om, så har Du inte rätt varken till att häva köpet eller omleverans, men självklart ska Du kontrollera så att det inte är något fel på sadeln, t.ex. att bommen är sönder, så att det inte är det som är anledningen till att sadeln nu inte passar/fungerar.

Det kan dock vara så att Du har rätt till att säljaren fixar till sadeln (typ stoppar om den) eller att Du kan ha rätt att byta. Här är frågan vad som avtalats och hur tydlig Du varit med vad Du söker, alltså vad ert avtal innehåller. Har Du varit extremt tydlig med att Du vill ha en sadel med inriktning hopp och säljaren förstått detta men ändå gett Dig en sadel med inriktning dressyr, då kan denna rätt finnas. I lagen säger man att om säljaren underlåtit att upplysa Dig om ett sådant förhållande som rör varans egenskaper eller användning som säljaren kände till, eller borde känt till, och som köparen med fog kunde räkna med att bli upplyst om och som påverkat köpet, då har säljaren en skyldighet att åtgärda detta. Åtgärdandet består då av avhjälpande eller byte.

Detta innebär på lättare svenska att visste säljaren om att det är en dressyrsadel denne sålde till dig, men det var uppenbart och du tydligt sökt en hoppsadel och om det är tydligt att sadeln inte passade hästen och säljaren har sett detta; så har du rätt till avhjälpande då varan är att anse som felaktig. Likaså om säljaren visste om att denna sadel sannolikt inte skulle passa verken Dig eller hästen.

Mitt råd till dig är att du pratar med säljaren och frågar om du ändå kan byta sadeln, inte minst för att de flesta vill ha nöjda kunder. Men sannolikt har du inte någon juridisk rätt till byte eftersom Du prövat och i lagens mening godkänt sadeln innan köpet. Sadeln är dock felaktig om t.ex. bommen är trasig och i så fall har Du rätt att få en annan felfri sadel. Av din fråga framgår inte ifall säljaren lämnat något löfte/utfästelse om att Du får pröva sadeln hemma och sen byta. Finns sådant löfte gäller detta. 1 § konsumentköplagen säger tydligt att förmedlare har ett ansvar.

//Eva Johansson, advokat

 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp hästen att genomföra löshoppningen på ett bra sätt
Helena Persson svarar
Hoppning på volt gynnsamt för heta och starka hästar
Helena Persson svarar
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Hanna Borg svarar
Vad gäller vid köp via en förmedlare
Eva Johansson svarar
Ta hjälp av en jurist när det blir tvist vid hästköp
Eva Johansson svarar
Träningstävla så likt tävling som möjligt
Victoria Almgren svarar
Svullna ben över natten – linda eller inte?
Hanna Borg svarar
Varför får hästen ödem?
Hanna Borg svarar
Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar