Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik

Vad gäller vid slutmätning av ponny?


Publicerat: 2022-05-01

Hej. Vi tittar på att köpa en D-ponny som ej är slutmätt. Vad gäller då? Säljaren hävdar att hästen är mindre än 149.9 centimeter som ska vara gränsen rent praktiskt enligt säljaren. Slutmätning kan tidigast ske nästa år då hon blir rätt ålder. Vad gäller om vi köper hästen och slutmätningen visar att hon inte är en D-ponny utan en stor häst? Vad måste stå i kontraktet för att vi ska vara garanterade att köpet kan hävas om hon visar sig vara en stor häst?


Eva Johanssons svar:

Hej!

Vid frågor som gäller storleksgränser på ponnyer är det i sådana situationer oerhört viktigt att skriva in en tydlig klausul i avtalet om att köpet ska gå åter om ponnyn överstiger gränsen vid slutmätning. Det behöver framgå på ett tydligt sätt att ni som parter har kommit överens om detta; att det är av väsentlig betydelse för köparen och att säljaren accepterar villkoret.

Ni bör också reglera när i tiden hästen ska slutmätas samt olika frågor som får betydelse om köpet ska återgå. Det kan vara frågor om kostnadsfördelning, krav på att hästen ska vara försäkrad i en viss omfattning under tiden och till vilket pris hästen ska återgå. Det är inte självklart att det ska vara till samma pris som vid köpet då planen kan vara att hästen ska utbildas under tiden.

Lycka till!


Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Jessica Nordins favoritövning
Höets näringsinnehåll styr foderstaten
Vad gäller vid slutmätning av ponny?

Fråga experterna
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 2

– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk 
– Hitta dragspelskänslan

– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen 
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.