Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik

Vad innebär den nya skrivningen i konsumentköplagen?


Publicerat: 2022-06-25

Hej!
Jag undrar vad den nya skrivningen i konsumentköplagen innebär rent praktiskt för den som ska sälja och köpa häst?


Eva Johanssons svar:

Det är två förändringar som får stor praktisk betydelse för de som säljer och köper häst när det är en näringsidkare som säljer en häst till en privatperson. Det ena är att bevispresumtionen/den omvända bevisbördan som tidigare har gällt för fel som visar sig inom sex månader efter köpet gå att avtala bort för djur som kostar mer än en tiondel av prisbasbeloppet (det vill säga 4 830 kr för 2022). Eftersom de flesta hästar kostar över 4 830 kr kommer denna regel att bli tillämplig vid de allra flesta hästförsäljningar. Glöm bara inte att ändringen innebär en möjlighet att avtala bort presumtionen – gör man inget aktivt val att avtala bort presumtionen gäller den fortfarande precis som före lagändringen.

Den andra förändringen som infördes innebär att om en konsument inte har undersökt djuret innan köpet eller utan godtagbar anledning inte har följt näringsidkarens uppmaning att göra det, inte har möjlighet att åberopa ett fel som han eller hon borde ha märkt vid undersökningen. Här införs således en lagstadgad reglering av det fall då köparen väljer att inte provrida eller veterinärbesiktiga en häst. Har köparen valt att inte göra detta går det heller inte att åberopa som fel det som hade kunnat upptäckas vid sådana undersökningar. Undantag är det fall då näringsidkaren har handlat grovt vårdslöst eller i strid mot tro och heder. En likadan regel finns redan idag i köplagen.

Rent praktiskt gäller det nu att vara uppmärksam på användandet av standardavtal då det inte är säkert att dessa ännu har hunnit uppdateras efter ändringarnas införande. Tänk också på att ändringarna enbart gäller köp som har ingåtts efter den 1 maj 2022, har köpet ingåtts före den 1 maj 2022 men felet visar sig efter den 1 maj 2022 är det fortfarande de gamla reglerna som gäller.

Med vänlig hälsning, Åsa Jurstad (Biträdande jurist Centrumadvokaterna)


Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vad innebär den nya skrivningen i konsumentköplagen?
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jessica Nordins favoritövning

Fråga experterna
Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 5

– TEMA: Utrustning
– Porträtt: Marie Johansson
– Ta steget till Medelsvår B

– Bättre känsla utan stigbyglar
– Så lägger du ett hovgips
– Vad vet vi om hästens ursprung?
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.