Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?

Hej! Om jag (privatperson) transporterar min kompis häst, vad gäller juridiskt om hästen blir skadad i samband med transporten? Är det någon skillnad om kompisen är med vid transporten, eller om jag åker själv med hennes häst? Vad gäller om det är jag, respektive en annan bilförare som orsakar olyckan? Är det något speciellt som jag bör tänka på?


Eva Johanssons svar:

Hej!

Tack för din fråga. Svaret skiljer sig lite åt beroende på om det en privat transport (hobbyverksamhet) eller om du tar betalt för transporten så den sker i näringsverksamhet.
Vanligen anses den som är transportör av hästen, enligt transporträtten, ha huvudansvaret för om hästen blir skadad under själva transporten. Sker transporten i en yrkesmässig verksamhet är det helt säkert transportörens som är ansvarig. Men det är viktigt att vara medveten om att lagarna på transporträttens område är mycket avancerade och att även om ansvaret för transportören är strikt, så finns det klara begränsningar i det belopp som denne ska tvingas betala vid en skada. Anlitas en transportör är det därför jätteviktigt med ett avtal som kompletterar lagstiftningens regler.

I hobbyverksamhet och som privatperson gäller vanliga skadeståndsrättsliga regler för transporten av hästen. Det betyder att (enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen) den som orsakar en skada av vårdslöshet eller oaktsamhet är skyldig att ersätta uppkommen skada. I praktiken betyder detta att om du transporterar en häst åt din vän är det du som är huvudansvarig för eventuella skador på hästen om dessa är en följd av oaktsamhet eller vårdslöshet. Här måste man minnas att hästar är levande djur och att det kan uppstå olyckor eller skador utan att någon varit varken vårdslös eller oaktsam. Tänk också på att det finns en rad regler som gäller för transport av häst på väg och att dessa måste följas för att man inte ska anses vara oaktsam. Man får till exempel inte transportera hästen för många timmar i sträck, det finns gränser för när och hur dräktiga ston får transporteras och självklart måste bil och transport uppfylla trafiksäkerhetskraven.

Det gör juridiskt inte någon skillnad om din vän är med under transporten, huvudregeln är att det är föraren som är ansvarig under hela körning. Om det sker en skada under lastning av hästen är det den som utför lastningen (håller i grimskaftet) som är ansvarig, men även här krävs vårdslöshet eller oaktsamhet för att man ska bli skadeståndsskyldig. Det är ofta här de svåra bevisfrågorna i praktiken kommer in, eftersom det ibland är jättesvårt att visa vad som är vårdslöst eller oaktsamt.

Men det korta svaret på din fråga är att om hästen skadas under transport och föraren varit oaktsam eller vårdslös är denne ansvarig för skadan. Om föraren inte varit oaktsam eller vårdslös får ägaren själv svara för uppkomna kostnader. Om en annan bil orsakar en skada, till exempel genom en trafikolycka, är normalt denne ansvarig. Ofta kan man i så fall få ut ersättning från förarens trafikförsäkring. Frågan är dock inte helt enkel, även om jag ovan redogjort för de riktlinjer som gäller. Bäst är att reglera vad som gäller genom ett skriftligt avtal, även om det bara rör sig om en enstaka transport, eftersom ni på så sätt undviker eventuella konflikter och rättsprocesser. Hästägaren kan också överväga att teckna en transportförsäkring för hästen som täcker alla skador som kan uppstå under transporten. 
  
Med vänlig hälsning
Eva OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar