Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Hästjuridik


Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?


Publicerat: 2019-09-14

Hej! Om jag (privatperson) transporterar min kompis häst, vad gäller juridiskt om hästen blir skadad i samband med transporten? Är det någon skillnad om kompisen är med vid transporten, eller om jag åker själv med hennes häst? Vad gäller om det är jag, respektive en annan bilförare som orsakar olyckan? Är det något speciellt som jag bör tänka på?


Eva Johanssons svar:

Hej!

Tack för din fråga. Svaret skiljer sig lite åt beroende på om det en privat transport (hobbyverksamhet) eller om du tar betalt för transporten så den sker i näringsverksamhet.
Vanligen anses den som är transportör av hästen, enligt transporträtten, ha huvudansvaret för om hästen blir skadad under själva transporten. Sker transporten i en yrkesmässig verksamhet är det helt säkert transportörens som är ansvarig. Men det är viktigt att vara medveten om att lagarna på transporträttens område är mycket avancerade och att även om ansvaret för transportören är strikt, så finns det klara begränsningar i det belopp som denne ska tvingas betala vid en skada. Anlitas en transportör är det därför jätteviktigt med ett avtal som kompletterar lagstiftningens regler.

I hobbyverksamhet och som privatperson gäller vanliga skadeståndsrättsliga regler för transporten av hästen. Det betyder att (enligt 2 kap. 1 § skadeståndslagen) den som orsakar en skada av vårdslöshet eller oaktsamhet är skyldig att ersätta uppkommen skada. I praktiken betyder detta att om du transporterar en häst åt din vän är det du som är huvudansvarig för eventuella skador på hästen om dessa är en följd av oaktsamhet eller vårdslöshet. Här måste man minnas att hästar är levande djur och att det kan uppstå olyckor eller skador utan att någon varit varken vårdslös eller oaktsam. Tänk också på att det finns en rad regler som gäller för transport av häst på väg och att dessa måste följas för att man inte ska anses vara oaktsam. Man får till exempel inte transportera hästen för många timmar i sträck, det finns gränser för när och hur dräktiga ston får transporteras och självklart måste bil och transport uppfylla trafiksäkerhetskraven.

Det gör juridiskt inte någon skillnad om din vän är med under transporten, huvudregeln är att det är föraren som är ansvarig under hela körning. Om det sker en skada under lastning av hästen är det den som utför lastningen (håller i grimskaftet) som är ansvarig, men även här krävs vårdslöshet eller oaktsamhet för att man ska bli skadeståndsskyldig. Det är ofta här de svåra bevisfrågorna i praktiken kommer in, eftersom det ibland är jättesvårt att visa vad som är vårdslöst eller oaktsamt.

Men det korta svaret på din fråga är att om hästen skadas under transport och föraren varit oaktsam eller vårdslös är denne ansvarig för skadan. Om föraren inte varit oaktsam eller vårdslös får ägaren själv svara för uppkomna kostnader. Om en annan bil orsakar en skada, till exempel genom en trafikolycka, är normalt denne ansvarig. Ofta kan man i så fall få ut ersättning från förarens trafikförsäkring. Frågan är dock inte helt enkel, även om jag ovan redogjort för de riktlinjer som gäller. Bäst är att reglera vad som gäller genom ett skriftligt avtal, även om det bara rör sig om en enstaka transport, eftersom ni på så sätt undviker eventuella konflikter och rättsprocesser. Hästägaren kan också överväga att teckna en transportförsäkring för hästen som täcker alla skador som kan uppstå under transporten. 
  
Med vänlig hälsning
Eva 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet