Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.

Hästjuridik

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?


Publicerat: 2024-06-03

Hej Jag lämnade iväg min unghäst på bete förra sommaren. När sommaren ledde mot sitt slut visade ägaren till sommarbetet ett intresse av att köpa min unghäst. De frågade om han kunde gå kvar några veckor extra hos dem för att de skulle få testa att rida honom. Eftersom det är erkänt duktiga hästmänniskor sa jag ja då hästen ändå var planerad att säljas. Tanken var att han skulle gå ensam i en hage bredvid sommarbetesägarens egna hästar. En kväll fick jag ett samtal från denna person, hon meddelade att min häst blivit sparkad illa och att ena böjsenan var av till 50 procent. Hon hade släppt ihop min unghäst med sina egna skodda hästar. Slängt ut äpplen och det hade blivit bråk. Detta hade skett kvällen innan hon ringde mig. Hon kallade inte på veterinär trots att hon såg att han var illa skadad. Hon väntade i nära på ett dygn innan hon tog honom till veterinär. Jag var fortfarande helt ovetande om att något hänt. Jag står då med en unghäst som vi inte vet om det kommer hålla som ridhäst plus allt merarbete och alla kostnader. Värdet på hästen är noll i dag. Tyvärr hade vi inget skriftligt avtal utan enbart ett muntligt. Vilket ansvar har sommarbetesägaren i detta fall?


Eva Johanssons svar:

Hej!

Det som blir aktuellt i din fråga är dels om hästhållaren kan anses ha varit vårdslös vid sin hästhållning när denne låtit din unghäst gå på sommarbete tillsammans andra hästar som varit skodda och dels blir det även en fråga om att bedöma om hästen tagits för sent till veterinär.

Enligt skadeståndslagen ska den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar sakskada ersätta skadan. Man utgår i bedömning av vad som en normalt aktsam person skulle göra under de aktuella omständigheterna.

Att släppa ut hästarna tillsammans, det vill säga unghästen och sommarbeteshästarna, är troligen inte att anse som vårdslöst trots att sommarbeteshästarna har varit skodda. Vår bedömning är att förfarandet inte skulle anses vårdslöst jämfört med vad en normalt aktsam person skulle ha gjort och att handlandet därför inte skulle nå upp till kravet på vårdslöshet i skadeståndslagens mening. 

När det gäller frågan om att tillkalla veterinär dagen efter skadan har skett är en svår bedömningsfråga då det handlar om en bedömning i det enskilda fallet av hur dålig hästen var och hur tydligt det var att hästen behövde omedelbar veterinärvård och det krävs sannolikt mycket för att det ska anses vårdslöst att vänta med att tillkalla veterinär till dagen efter.

Skadan på hästen har redan uppkommit så det förhållande att man inte tillkallar veterinär samma dag behöver dels leda till att skadan förvärrats på grund av väntetiden och dels strida mot vad en normalt aktsam person skulle ha gjort vid tillfället för att i sig leda till skadeståndsskyldighet.

I många fall är det normala tillvägagångssättet att avvakta till dagen efter innan veterinär tillkallas så här torde det krävas att det är uppenbart att hästen behöver omedelbar vård för att det ska anses vårdslöst att avvakta. Tilläggas kan att även om hästen var mycket halt när personen avvaktade med att söka veterinärvård kan det vara mycket svårt att bevisa i efterhand hur halt hästen var vid tillfället och att personen utifrån detta agerat vårdslöst.    

Sammantaget är vår bedömning att det krävs mycket för att hästhållaren ska anses ha varit vårdslöst i en situation som denna och det skulle nog vara mycket svårt för dig att bevisa i en domstol att personen agerat vårdslöst.

Med vänliga hälsningar,
Eva Johansson och Åsa Justad, Centrumadvokaterna.
Advokat samt biträdande jurist med inriktning på hästar och experter på hästjuridik

 


Fler frågor och svar från Eva Johansson:

Eva Johansson


Eva Johansson är advokat med stort ridsportintresse. Hon jobbar bland annat med hästjuridik inom sitt företag Centrumadvokaterna.
Läs mer om Eva här!Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vilket ansvar har sommarbetesägaren om något händer?
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?

Fråga experterna
Senaste numretLäs mer om nummer 3 2024

– Tema: Dyrt, men det är värt det
– Porträtt: Anna Hassö
– Lär dig göra skolhalt

– Träna hållbart 
– Bör benlindor förbjudas?
– I sadeln längst atlantkusten
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.