Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur gör man med en äldre häst som har okänd vaccinationsstatus?


Publicerat: 2017-01-08

Hej! Jag har en äldre häst och det har inte gått att få reda på om den är vaccinerad mot hästinfluensa eller inte, eller om den har fått några andra vaccinationer. Bör vi låta vaccinera om den då, för säkerhets skull? Vilka intervall är det i så fall som gäller för grundvaccinationen?
  
Jag undrar också om man bör vaccinera mot botulism, ska man alltid vaccinera mot det om hästen äter hösilage? Funkar vaccinationen redan efter första sprutan, eller tar man en stor risk om man ger första sprutan samtidigt som hästen börjar äta hösilage?
  
Tacksam för svar.


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Du bör vaccinera hästen mot hästinfluensa och stelkramp om den inte är vaccinerad alls eller på länge. Då du inte vet vaccinationsstatus ges först en grundvaccinering med två sprutor med 21–92 dagar emellan. Därefter ges en tredje vaccination efter cirka sex månader, och efter detta ges en vaccination årligen.
  
Vaccination mot botulism

Vad gäller botulismvaccinet så är det inte obligatoriskt, men jag rekommenderar att man vaccinerar mot botulism om hästen har hösilage som grovfoder. Botulism är en ovanlig sjukdom men har hög dödlighet. Sjukdomen framkallas av ett nervgift som produceras av bakterien Clostridium botulinum. Efter intag av botulinumtoxin blir hästen akut sjuk med tilltagande muskelsvaghet och dör oftast, då nervgiftet till sist har paralyserat andningsfunktionen.
Enstaka hästar överlever, men kan under lång tid efteråt vara kraftigt nedsatta. Toxinet kan bildas i ensilage och hösilage där det exempelvis har kommit in jord eller kadaver i balen. Det kan till exempel vara gnagare eller fåglar som har råkat komma med vid skörd och inplastning.
 
Hel besättning kan stryka med  
Hästar är extremt känsliga för giftet och om flera hästar har ätit av en kontaminerad bal kan en hel besättning stryka med. Det har hittills varit svårt att påvisa toxinet vid provtagning från sjuka hästar. Forskning pågår för att få fram känsligare analysmetoder som kan detektera botulinumtoxinet från till exempel blod, mag-/tarminnehåll eller foder.
Grundvaccinering görs med tre sprutor med en månad emellan, därefter sker en årlig revaccinering. Redan efter första sprutan bildas en del antikroppar, men för ett optimalt skydd ges vaccinet enligt tillverkarens rekommendationer. Det tillgängliga vaccinet skyddar mot typ B, vilket är den vanligast förekommande varianten vid utbrott av sjukdomen på häst.
    
Med vänlig hälsning,
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar