Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Gaffelbandsskadad häst ska bli "skogsmulle" – men kan den ha ont?

Hej! För ett och ett halvt år sedan fick min häst en gaffelbandsskada, förmodligen efter en spark, som vi nu håller på att rehabilitera. Men det verkar inte bli så mycket bättre. Han är fortfarande oren i traven ibland och kan också bli varm och lite svullen över själva gaffelbandet. Detta om han har ansträngt sig över det vanliga.
  
Vi har fått lov att börja skritta honom sedan i somras. Veterinären har nu sagt att den där hältan kanske aldrig helt försvinner, men att han nog kan fungera som "skogsmulle" ändå. Hur ska vi veta att han fungerar och inte har ont av hältan? Han haltar ju på grund av smärta antar jag, eller kan hästar halta ändå?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej,
  
Gaffelbandsskador kan vara svårbehandlade, lite beroende på var de sitter och om de drabbar fram- eller bakben. Likaså avgör bakgrunden till att skadan har uppkommit. Det kan vara ett trauma, en överbelastning eller bero på anatomiska avvikelser.
Vissa hästar med raka haser har en benägenhet att drabbas mer än andra. Det finns även en degenerativ variant med en framskridande nedbrytning av gaffelbandet, som brukar resultera i ett ”björnfotat" utseende i kotorna.  
  
Inflammation i fästet
En vanlig form av gaffelbandsskada  är en inflammation i gaffelbandsfästets övre del, där det framför allt på bakben kan vara svårt att få ett bra behandlingssvar. Skador kan också uppkomma på själva gaffelbandsstammen eller i någon av gaffelbandsgrenarna, som fäster in på kotsenbenen på in- respektive utsidan vid kotan.
Behandlingsmöjligheterna är vila, stötvågsbehandlingar och en specialsko som avlastar just den skadade delen av gaffelbandet. Det finns även en operation för vissa gaffelbandsskador på bakbenen. 
  
Svårt att uttala sig säkert
Finns det en tydlig skada som utgör ett ”hålrum” i gaffelbandet kan man prova att injicera ett urval av produkter rakt in i skadan. Gaffelbandet är inte en sena utan en senliknande muskelsträng, som tyvärr inte har speciellt god läkningsförmåga. 
Prognosen för en häst som inte svarar på behandling är tveksam. Utan att veta vilken typ av skada din häst har kan man inte uttala sig säkert, men en häst som är kroniskt halt i trav tycker jag inte ska ridas. Möjligtvis promeneras i skritt. 
  
Med vänlig hälsning,
Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar