Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur behandlar man regnskållor?


Publicerat: 2017-12-23

Hej,
  
Min häst har fått vad jag tror är regnskållor. En stallkamrat har haft det på sin häst och tror detsamma. Hästen har de här sårskorporna/krustorna med varbildning i en liten pälstofs som man läser om.
  
Min häst har ganska tjock päls. Hon är 29 år och har fått det på ryggen, sidan och även på benen. Även bakom örat och på kanten av örat. Jag har behandlat henne varannan dag med klorhexidinschampo och lät henne torka ute i solen en dag, medan jag en annan dag försökte torka henne med hjälp av hårtorken. Det gick inte så bra då hon är rädd för ljudet.
  
Jag har förstått att det är viktigt att de torkar ordentligt? Jag vill inte gärna blöta ner henne och schamponera om hon inte går att torka, så kan jag behandla på annat sätt? Kan jag till exempel bara smörja alla krustorna med salicylsyrevaselin?
  
Tack!
/Carolin


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Regnskållor är en hudinfektion orsakad av Dermatophilus congolensis. Den vanligaste varianten är den fuktiga, krustiga formen där det bildas en skorpa som sitter fast i hår och hud. Lossar man skorpan är det varigt under. Det är så klart obehagligt för hästen och kan både ömma och klia. Detta kan blir utbrett över hela ryggen och bakdelen och i svåra fall ge allmänpåverkan.
  
Mina behandlingsråd
Behandlingen är tvätt med klorhexidintvål (4 procent klorhexidin, så inte de svagare varianterna), följt av alkogel. Samtidigt trivs bakterien i fuktiga och långa pälsar, så det kan vara lite svårt att komma till rätta med infektionen på långhåriga hästar som man kanske inte vill eller kan tvätta ofta.
Det är lättare att få ett bra behandlingsresultat om man klipper hästen, så att produkterna lättare tränger ner. Enbart salicylsyrevaselin kan kanske hjälpa till att luckra upp krustorna, men man måste få bukt med infektionen också.
  
Ibland behövs penicillin
Blir det mycket utbrett och inte alls svarar på lokal behandling får man behandla hästen med penicillin tills det har läkt ut helt. Man får även utesluta andra infektioner som till exempel ringorm, som kan se lite otypisk ut ibland med krustbildning. 
Då din häst är så pass gammal bör den provtas för PPID som oftast drabbar äldre hästar. Hästar med sjukdomen har ofta diffusa problem på grund av nedsatt immunförsvar sekundärt till hormonella störningar, bland annat i kortisonmetabolismen. De kan ofta ha extremt lång päls och ha problem med hud, tänder och ögon – samt vara benägna att få fång. 
 
Med vänlig hälsning,
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar