Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför får hästen en skada på djupa böjsenan?


Publicerat: 2015-03-04

Vår ponny fick en skada på djupa böjsenan för några veckor sedan och står nu som konvalescent. Har sökt lite information om senskador, men har inte hittat något om HUR djupa böjsenan blir skadad. Det står att ridhästar ofta skadar sig i ytliga böjsenan och travhästar i gaffelbandet.

Kan du hjälpa till att reda ut detta, och gärna ge tips på hur vi ska förebygga att det kommer tillbaka efter igångsättningen? Vi tror att hästen har skadat sig i en mycket djup och lerig hage...

Finns det något man kan göra för att hjälpa senan att återfå elasticitet efter läkning – och när ska i så fall alternativa behandlingar som laser och dylikt påbörjas för att ha effekt? Finns det något vi ska tänka särskilt på, till exempel skydd vid dressyr och eventuell framtida hoppning?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Muskeln djupa tåböjaren, som ger upphov till djupa böjsenan, har tre muskelbukar och löper ner längs underarmen. Innan carpus övergår muskeln till en senvävnad som löper genom carpalsenskidan, vidare ner på skenans baksida, genom kotsenskidan och vidare ner på baksidan av kot- och kronbenet. Där sker en förgrening till två lober, senan planar ut, löper på baksidan av strålbenet och dess bursa, och fäster in på undersidan av hovbenet.

Dess funktion är att böja tålederna, det vill säga böja och stabilisera benet i kotled, kronled och hovled samt ingå i ståapparaten på frambenet. Muskeln är en antagonist till sträcksenorna som löper på benets framsida. På bakbenet har djupa böjsenan en liknande funktion, den löper genom tarsalsenskidan och längre ner i princip som på frambenet.

Generellt uppkommer senskador genom en uttröttning av senvävnaden under en tid, som till sist leder till en bristning av senfibrer. Eller vid en plötslig övertänjning, till exempel att hästen trampar ner i ett hål eller halkar olyckligt. Akut ser man ofta kraftig hälta och en svullnad över böjsenorna till följd av inflammation. Skador på senan kan uppkomma i hela dess längd. Högt upp på skenan sker skadan mest i kombination med skada på förstärkningsbandet till djupa böjsenan. Senskada i höjd med kotleden är vanligtvis i kombination med en inflammation i kotsenskidan.
Senskada kan även uppkomma vid infästningen till hovbenet, ofta med förändringar i strålbensbursan. Detta är en av komponenterna till syndromet "palmar heel pain", det vill säga hälta som härrör från de djupa strukturerna långt bak i hoven.

Behandlingen utgörs av längre tids vila med skrittmotion, ibland i kombination med injektioner i lesionen i tidigt skede och/eller stötvågsterapi som görs flera gånger över en längre tid. Läkningen av senan kan i de flesta fall följas via ultraljud. Hästen skos med speciella beslag för att avlasta för skadan.
Om skadan är i kombination med inflammation i till exempel bursa eller senskida görs ofta ett kirurgiskt ingrepp med titthålskirurgi i dessa strukturer. Prognosen beror på var skadan sitter, dess omfattning samt hur väl läkningen sker. På äldre hästar ser man ibland en sämre läkning jämfört med på yngre hästar.

En skadad sena blir aldrig hundraprocentigt återställd i avseende hållfasthet och det finns en risk för återfall. Olika studier visar på olika resultat, men ett riktvärde är att cirka 55 procent av hästarna med skada på djupa böjsenan återgår till sin tidigare nivå av arbete. Med en häst som har haft en senskada gäller det att bygga upp styrkan långsamt på bra underlag, att undvika överansträngningar och att vara mycket uppmärksam på minsta förändring ridmässigt och palpatoriskt – såsom värme och svullnad. Samt att alltid ha en optimal hovbalans, det vill säga bra hovvård.
  
Lycka till!
Eva Andersson Sharon
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar