Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Varför får hästen en skada på djupa böjsenan?

Vår ponny fick en skada på djupa böjsenan för några veckor sedan och står nu som konvalescent. Har sökt lite information om senskador, men har inte hittat något om HUR djupa böjsenan blir skadad. Det står att ridhästar ofta skadar sig i ytliga böjsenan och travhästar i gaffelbandet.

Kan du hjälpa till att reda ut detta, och gärna ge tips på hur vi ska förebygga att det kommer tillbaka efter igångsättningen? Vi tror att hästen har skadat sig i en mycket djup och lerig hage...

Finns det något man kan göra för att hjälpa senan att återfå elasticitet efter läkning – och när ska i så fall alternativa behandlingar som laser och dylikt påbörjas för att ha effekt? Finns det något vi ska tänka särskilt på, till exempel skydd vid dressyr och eventuell framtida hoppning?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Muskeln djupa tåböjaren, som ger upphov till djupa böjsenan, har tre muskelbukar och löper ner längs underarmen. Innan carpus övergår muskeln till en senvävnad som löper genom carpalsenskidan, vidare ner på skenans baksida, genom kotsenskidan och vidare ner på baksidan av kot- och kronbenet. Där sker en förgrening till två lober, senan planar ut, löper på baksidan av strålbenet och dess bursa, och fäster in på undersidan av hovbenet.

Dess funktion är att böja tålederna, det vill säga böja och stabilisera benet i kotled, kronled och hovled samt ingå i ståapparaten på frambenet. Muskeln är en antagonist till sträcksenorna som löper på benets framsida. På bakbenet har djupa böjsenan en liknande funktion, den löper genom tarsalsenskidan och längre ner i princip som på frambenet.

Generellt uppkommer senskador genom en uttröttning av senvävnaden under en tid, som till sist leder till en bristning av senfibrer. Eller vid en plötslig övertänjning, till exempel att hästen trampar ner i ett hål eller halkar olyckligt. Akut ser man ofta kraftig hälta och en svullnad över böjsenorna till följd av inflammation. Skador på senan kan uppkomma i hela dess längd. Högt upp på skenan sker skadan mest i kombination med skada på förstärkningsbandet till djupa böjsenan. Senskada i höjd med kotleden är vanligtvis i kombination med en inflammation i kotsenskidan.
Senskada kan även uppkomma vid infästningen till hovbenet, ofta med förändringar i strålbensbursan. Detta är en av komponenterna till syndromet "palmar heel pain", det vill säga hälta som härrör från de djupa strukturerna långt bak i hoven.

Behandlingen utgörs av längre tids vila med skrittmotion, ibland i kombination med injektioner i lesionen i tidigt skede och/eller stötvågsterapi som görs flera gånger över en längre tid. Läkningen av senan kan i de flesta fall följas via ultraljud. Hästen skos med speciella beslag för att avlasta för skadan.
Om skadan är i kombination med inflammation i till exempel bursa eller senskida görs ofta ett kirurgiskt ingrepp med titthålskirurgi i dessa strukturer. Prognosen beror på var skadan sitter, dess omfattning samt hur väl läkningen sker. På äldre hästar ser man ibland en sämre läkning jämfört med på yngre hästar.

En skadad sena blir aldrig hundraprocentigt återställd i avseende hållfasthet och det finns en risk för återfall. Olika studier visar på olika resultat, men ett riktvärde är att cirka 55 procent av hästarna med skada på djupa böjsenan återgår till sin tidigare nivå av arbete. Med en häst som har haft en senskada gäller det att bygga upp styrkan långsamt på bra underlag, att undvika överansträngningar och att vara mycket uppmärksam på minsta förändring ridmässigt och palpatoriskt – såsom värme och svullnad. Samt att alltid ha en optimal hovbalans, det vill säga bra hovvård.
  
Lycka till!
Eva Andersson SharonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market