Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Vad är transportsjuka och hur undviker man det?

Hej!
  
En stallkompis nyinköpta häst fick transportsjuka i samband med att den kördes från Holland och hem till vårt stall. Den var verkligen jättedålig och det är inget någon av oss vill uppleva igen. Hur vet man att hästen håller på att drabbas av transportsjuka? Vad orsakas det av och vad kan man göra för att undvika det?
  
Med vänlig hälsning
Frans


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Transportsjuka är ett annat namn för pneumoni eller pleuropneumoni, det vill säga en inflammation i lungsäck och lungor som har uppstått i samband med transport. Långa transporter ökar risken för sjukdomen signifikant.
Under transport står hästen med huvudet i ett fixerat läge uppåt/framåt och i denna position begränsas möjligheterna för utrensning av partiklar och damm från de övre luftvägarna. Hästen går ju naturligt med huvudet lågt och söker föda de flesta av dygnets timmar – vilket bidrar till att rensa upp näshåla, svalg och luftrör från partiklar och slem som bildats. 
  
Stress
Stress under transport bidrar till ett nedsatt försvar mot sjukdomsbildande organismer. Det är svårt att få hästar att dricka ordentligt på resa, vilket ofta resulterar i någon grad av uttorkning. Luftvägarna blir torra och cellerna i luftrörets slemhinna, som normalt transporterar ut partiklar, fungerar sämre. I kombination med huvudets fixerade position i transporten ansamlas bakterier ner i de övre och därefter nedre luftvägarna, där inflammation uppstår.
Lunginflammation utvecklas som snabbt sprider sig till brösthålan där vätska bildas i riklig mängd. Vätskan innehåller ofta rikligt med bakterier som trivs i syrefattig miljö. Den kraftiga inflammationen och vätskan gör att luftutbytet i lungorna försvåras och syresättningen blir nedsatt. 
  
Symtom
Symtom på transportsjuka är måttligt till kraftigt nedsatt allmäntillstånd, feber, hosta, näsflöde och ett förändrat andningsmönster. Inflammation i brösthålan är mycket smärtsam och hästen står med uppdragen buk, rör sig ovilligt eller stelt och andas ofta med små och korta andetag på grund av smärtan och ökat tryck på lungorna från omgivande vätska.
Förloppet kan vara mycket snabbt och kräver snabb och intensiv behandling i form av bredspektrig antibiotika, smärtstillande och antiinflammatorisk medicin, tömning/dränering av brösthålan, syrgas och dropp. 
  
Prognos
Prognosen beror på hur allvarliga symtom hästen har utvecklat och hur snabbt den får adekvat vård. Sammanväxningar i lunga och lungsäck bildas ibland, vilket kan påverka prestationen i framtiden. I värsta fall kan delar av lungan behöva avlägsnas kirurgiskt och då är prognosen reserverad både för överlevnad och för framtida prestation. I lindriga fall, där man har hejdat förloppet vid begynnande lunginflammation, tillfrisknar hästen snabbt och blir helt återställd.
  
Så här minimerar du risken för transportsjuka
För att undvika transportsjuka ska man sörja för bra ventilation i transporten, hästen ska inte stå med nosen i ett hönät under färd. Utfodring görs under raster, blanda i vatten i något som hästen tycker om för att tillföra extra vätska. Tänk på hästarnas placering i transporten för att minska stress och oro. Uppbindningen ska inte vara för kort. Hö och halm som förvaras inne i transporten under färd bör vara övertäckta för att förhindra att partiklar flyger runt.  
  
Ta ordentliga pauser
Vid långa transporter ska hästarna lastas av och gärna få beta en stund med jämna mellanrum. Vatten erbjuds ofta. Ta tempen morgon och kväll under och efter resor. För hästar som av någon anledning har en nedsatt svalgfunktion, till exempel på grund av struppipning eller pågående luftvägsinflammation, ska transportering längre sträckor i möjligaste mån undvikas. Vid minsta misstanke om begynnande sjukdom ska hästen utan dröjsmål undersökas av veterinär.
  
Mvh
Eva


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar