Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur påverkar hovbroskförbening hästen?


Hej!
  
Jag har äntligen börjat leta häst och har hittat två som verkar intressanta. Men den ena hästen har lite hovbroskförbening på båda frambenen, som upptäcktes vid röntgen för ett år sedan. Den andra har en liten inaktiv pålagring mellan hov- och kotled på ett bakben. Enligt uppgift från ett års ålder.
Båda hästarna går med felfria resultat upp till 1,20 - båda är sju år gamla och har aldrig varit halta eller avställda. De är tävlade sedan fyra års ålder.
  
Är detta några hästar att satsa på? Hur kan dessa avvikelser påverka framtida användning? Jag är en glad amatör som vill ha en trevlig tränings- och tävlingskompis för lång tid framöver.
   
Mvh Victoria

Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Hovbroskförbening av lindrig art brukar inte medföra några problem. Det är relativt vanligt förekommande, framför allt på lite tyngre hästar. Jag föreslår att man tar nya röntgenbilder i samband med besiktning och jämför med de gamla. Om förbeningen har ökat markant det senaste året kan detta föranleda dig att vara försiktig - då det kan tyda på en aktiv process med risk för bakomliggande problem. 
  
Det är alltid viktigt att ta reda på hästens hela sjukdomshistoria, om den till exempel har haft problem med hältor tidigare. Säljaren ska vara öppen med att redovisa tidigare veterinärbesök och den som köper ska undersöka så mycket som möjligt och vad som är rimligt innan köp. Eftersom du har kontroll på hästens historia, och om hovbroskförbeningen inte visar sig vara aktiv, kan det säkert vara en trevlig och användbar häst för dig. Alltså om veterinärbesiktningen inte påvisar avvikelser av betydelse.
  
Vad gäller den andra hästen blir svaret likartat. En besiktning utan betydande anmärkningar, ihop med nya röntgenbilder där pålagringarna är oförändrade - samt god insikt i hästens historia, ger bra förutsättningar för ett köp.
Det man ska tänka på vid köp av någon av dessa hästar är att kontrollera med ditt försäkringsbolag att förändringarna på röntgen inte föranleder några reservationer, vid tecknande eller övertagande av försäkring.
  
Mvh
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tidigare lättlastad häst som nu inte vill gå på transporten


Jenny Yngvesson svarar

Omhoppning – inte bara att rida fort


Karin Martinsen svarar

Så får du dressyrhästen mer på bakbenen


Nina Bengtsson svarar

Farligt med sockret i Betfor-vatten?


Eva Dahlström svarar

Dricker hästen mer om den får salt?


Eva Dahlström svarar

Så lär du hästen att byta galopp


Emelie Brolin svarar

Hur viktigt är det med kontrakt inför sommarbete?


Eva Johansson svarar

"En frisk häst hostar inte"


Hanna Borg svarar

Häst vars bjudning försvinner på tävlingsbanan


Victoria Almgren svarar

Häst som bryter ut vid hoppning


Victoria Almgren svararGalleriet på Hippson Market

Populärt hos Granngården

Husbloggare

Gästblogg: Häng med Julia till USA och en av världens främsta sporthästkliniker!

Veterinärbloggen

Hatten av

Kajsa Boström

Stalltvätt!

Stalldrömmar

Till Husbloggarna