Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur påverkar lugnande preparat hästen?


Publicerat: 2015-10-24

Hej,
  
Min häst har haft boxvila under en längre period och har nu börjat få gå promenader och vistas i sjukhage några timmar varje dag. Detta ska sedan utökas med ridning och även hagen ska öka i storlek. Under tiden har vi fått lugnande utskrivet, vilket min häst behöver för att inte skada sig själv eller oss i omgivningen. Dock tycker jag att kroppen borde reagera negativt på att hon kommer att få lugnande under en längre period. Hur påverkar det hästarna i längden egentligen? Finns det något man kan ge henne för att kroppen ska återställa sig bättre?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!

Det finns två vanliga preparat i pasta/gelform med lugnande effekt, som kan förskrivas till hästar. Dessa är väl utprovade och testade liksom alla andra läkemedel som godkänns för användande.
  
Det ena preparatet innehåller substansen acepromazin som påverkar receptorer i nervvävnad och har en dämpande effekt på centrala nervsystemet. Effekt fås efter 15 till 30 minuter och effekten sitter i under flera timmar. Vissa av receptorerna som påverkas styr även blodtrycket. Blodtrycket sänks vilket är ofarligt för en frisk individ.
Andra effekter är till exempel framfall av tredje ögonlocket och penisprolaps. Dessa är övergående, dock finns det rapporter om skador på grund av bestående penisprolaps på hingstar. Försiktighet med dosering ska ske på äldre djur och i kombination med andra preparat. Långtidsstudier finns på hund och inga skadliga effekter sågs. Acepromazin ger en ganska lätt lugnande effekt utan smärtlindring.
  
Det andra preparatet tillhör en grupp läkemedel med namnet alfa2-receptoragonister, som ger en dosberoende lugnande effekt och smärtlindring. Effekt efter giva av munhålegel ses efter cirka 30 minuter och sitter i ett par timmar.
Förutom en sänkning av medvetandegraden fås även en effekt på hjärta och andning. Man kan ofta se att hästen svettas, får muskelryckningar och att håren ställer sig upp. Det har påvisats skadliga effekter på bland annat hjärtmuskeln i djurförsök med extremt höga doser under längre tid, men inte inom det normala doseringsintervallet.
Försiktighet rekommenderas vid sjukdomar som framför allt berör hjärta, lever och njurar. Man ska inte ge preparatet om hästen samtidigt medicineras med trimsulfa (till exempel antibiotikapastan Hippotrim) eftersom det har förekommit allvarliga reaktioner vid kombination av dessa preparat.
  
Hästar som är konvalescenter får ofta överskottsenergi, vilket kan yttra sig som en fara för dem själva och de människor som hanterar dem. Därför förskrivs ofta lugnande preparat under framför allt början av konvalescensen, till exempel vid första dagarnas motion för hand efter vila och vid övergång från sjukhage till större hage. Bandagebyten och sårvård hemma är andra exempel på när det kan behövas lugnande medel.
  
Det är den förskrivande veterinären som är ansvarig för att hästen är undersökt och lämplig för valt preparat, dosering och behandlingstid. I samtliga fall gäller det att använda dessa preparat med försiktighet, i lämpliga doser och under så kort tid som möjligt. Det man kan göra för att stimulera hästen och minska överskottsenergin är att dela upp exempelvis skrittmotion på flera tillfällen per dag och hänga upp leksaker – samt ge mycket pyssel, närhet och kontakt med andra hästar.
  
Det är viktigt att veta att överbliven medicin inte ska sparas, utan återlämnas till apotek. Den får inte användas utan veterinärs inrådan vid ett annat tillfälle eller på andra hästar. Man ska alltid ha engångshandskar vid kontakt med dessa läkemedel och förvara dem utan räckhåll för barn eller djur.
  
Mvh
Eva Andersson Sharon
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar