Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur påverkar lugnande preparat hästen?

Hej,
  
Min häst har haft boxvila under en längre period och har nu börjat få gå promenader och vistas i sjukhage några timmar varje dag. Detta ska sedan utökas med ridning och även hagen ska öka i storlek. Under tiden har vi fått lugnande utskrivet, vilket min häst behöver för att inte skada sig själv eller oss i omgivningen. Dock tycker jag att kroppen borde reagera negativt på att hon kommer att få lugnande under en längre period. Hur påverkar det hästarna i längden egentligen? Finns det något man kan ge henne för att kroppen ska återställa sig bättre?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!

Det finns två vanliga preparat i pasta/gelform med lugnande effekt, som kan förskrivas till hästar. Dessa är väl utprovade och testade liksom alla andra läkemedel som godkänns för användande.
  
Det ena preparatet innehåller substansen acepromazin som påverkar receptorer i nervvävnad och har en dämpande effekt på centrala nervsystemet. Effekt fås efter 15 till 30 minuter och effekten sitter i under flera timmar. Vissa av receptorerna som påverkas styr även blodtrycket. Blodtrycket sänks vilket är ofarligt för en frisk individ.
Andra effekter är till exempel framfall av tredje ögonlocket och penisprolaps. Dessa är övergående, dock finns det rapporter om skador på grund av bestående penisprolaps på hingstar. Försiktighet med dosering ska ske på äldre djur och i kombination med andra preparat. Långtidsstudier finns på hund och inga skadliga effekter sågs. Acepromazin ger en ganska lätt lugnande effekt utan smärtlindring.
  
Det andra preparatet tillhör en grupp läkemedel med namnet alfa2-receptoragonister, som ger en dosberoende lugnande effekt och smärtlindring. Effekt efter giva av munhålegel ses efter cirka 30 minuter och sitter i ett par timmar.
Förutom en sänkning av medvetandegraden fås även en effekt på hjärta och andning. Man kan ofta se att hästen svettas, får muskelryckningar och att håren ställer sig upp. Det har påvisats skadliga effekter på bland annat hjärtmuskeln i djurförsök med extremt höga doser under längre tid, men inte inom det normala doseringsintervallet.
Försiktighet rekommenderas vid sjukdomar som framför allt berör hjärta, lever och njurar. Man ska inte ge preparatet om hästen samtidigt medicineras med trimsulfa (till exempel antibiotikapastan Hippotrim) eftersom det har förekommit allvarliga reaktioner vid kombination av dessa preparat.
  
Hästar som är konvalescenter får ofta överskottsenergi, vilket kan yttra sig som en fara för dem själva och de människor som hanterar dem. Därför förskrivs ofta lugnande preparat under framför allt början av konvalescensen, till exempel vid första dagarnas motion för hand efter vila och vid övergång från sjukhage till större hage. Bandagebyten och sårvård hemma är andra exempel på när det kan behövas lugnande medel.
  
Det är den förskrivande veterinären som är ansvarig för att hästen är undersökt och lämplig för valt preparat, dosering och behandlingstid. I samtliga fall gäller det att använda dessa preparat med försiktighet, i lämpliga doser och under så kort tid som möjligt. Det man kan göra för att stimulera hästen och minska överskottsenergin är att dela upp exempelvis skrittmotion på flera tillfällen per dag och hänga upp leksaker – samt ge mycket pyssel, närhet och kontakt med andra hästar.
  
Det är viktigt att veta att överbliven medicin inte ska sparas, utan återlämnas till apotek. Den får inte användas utan veterinärs inrådan vid ett annat tillfälle eller på andra hästar. Man ska alltid ha engångshandskar vid kontakt med dessa läkemedel och förvara dem utan räckhåll för barn eller djur.
  
Mvh
Eva Andersson SharonOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market