Hej,
Många hästar är normalt sulömma om de är vana att vara skodda och får skorna avtagna. Ofta anpassar de sig efter ett tag, till exempel när de släpps på bete. Eller vid ridning på mjukt underlag och försiktig övergång till hårdare underlag. Många hästar fungerar inte utan skor på varierande underlag, vilket kan bero på nedsatt hornkvalitet och att vissa hästar - till exempel fullblod - har en tunn sula och platta hovar och därmed är mer känsliga. Vid fuktig väderlek under längre tid blir hornet i hoven uppluckrat och generellt känsligare.
Normalt ska en häst fungera med vanlig skoning, men i undantagsfall krävs skoning med sulor som finns i en mängd olika material.
Sulömhet kan uppstå efter att hästen har trampat på något vasst, då en liten blödning och inflammation orsakar smärta och ökad känslighet. Hovböld, sprickor i hovbenet och fång ger smärtreaktioner från sulhornet, värme och ökad puls till hoven. En annan orsak kan vara att hästen har blivit för hårt eller felaktigt verkad. Normalt ska en häst inte bära vikt på sin sula, men om hovväggen blivit nedsliten eller verkad för hårt tar hästen vikt på sulan - med ömhet som följd.
En häst med plötslig sulömhet som inte går över bör hållas i stillhet och undersökas av hovslagare och veterinär.
Mvh
Eva
Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!
STORA JULNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet