Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Är det idé att behandla och betäcka ett äldre sto med artros?

Hej! Jag har precis fått konstaterad ringkota vänster fram på mitt 22-åriga halvblodssto. Hon har en tvågradig hälta på böjt spår, men markerar bara på rakt spår. Veterinären jag har haft kontakt med säger att det går att behandla. Men är det värt det? Blir det inte mer ett lidande för en gammal häst att spruta henne och låta henne stå?
  
Detta är en pigg, stark och glad häst – man kan aldrig tro att hon är i den ålder hon är i. Skulle det vara en dum idé att betäcka henne? Hon har tre föl sedan tidigare varav det senaste är ett år och fyra månader.
    
Med vänlig hälsning,
Emelie


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Ringkota är en artrosförändring i och runt kronleden, den mellersta av de så kallade falanglederna (hov-, kron- och kotled). Vid långvarig inflammation till följd av till exempel överbelastning, anatomiska defekter eller en traumatisk händelse bildas det nytt ben runt leden. Detta brukar kallas pålagringar eller osteofyter.
I kronleden finns det normalt liten rörelse då det är en liten och trång led. Vid artros med pålagringar blir leden stelare än normalt och även ömmande sekundärt till inflammationen. Man ser ofta en konturförändring runt den drabbade leden.
På rakt spår är det lättare för hästen att kompensera för hältan, medan det på böjt spår och ojämna underlag blir svårare och hältan blir mer tydlig.
  
Ledinjektion kan vara en lösning
Det går sannolikt att minska hältan genom att injicera ett inflammationshämmande medel, till exempel kortison, i leden. Man kan även lägga om skoningen för att minska belastningen på aktuell led. Efter en ledinjektion ska hästen stå stilla i ett till två dygn med bandage, därefter ska hon röra sig efter ett igångsättningsschema. Svarar hon bra på behandling kan hon bli mer komfortabel och hältgraden kan minska. Tyvärr finns det ingen garanti för att hästen blir smärtfri på lång sikt eller håller för arbete.  
  
Tveksamt att betäcka
Att betäcka en häst med ringkota är lite tveksamt, men vet man med säkerhet att skadan har en traumatisk bakgrund – och hon är i gott skick med en lindrig hälta – kan det komma i fråga. Det får bedömas individuellt från fall till fall. Misstänker man att det kan nedärvas är det inte att rekommendera, inte heller om hältan är för kraftig för att tåla den ökade belastningen som en dräktighet innebär.
  
Med vänlig hälsning
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market