Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan en diagnosticerad häst bli fri från EMS?

Hej ! Kan en häst bli fri från EMS om man bantar hästen och sköter foderstat och motion noggrant? Eller kommer hästen alltid att ha EMS om den en gång har fått det?


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
EMS och IR står för Equine Metabolic Syndrome och insulinresistens. Det handlar om metaboliska störningar där det insulinstyrda glukosupptaget till cellerna inte fungerar som det ska. Detta leder till högt insulin och felaktig omvandling av glukos i levern – vilket kan leda till sjukdomar som fetma, fång och fettlever. Ponnyer och hästar med tydliga fettdepåer på nacke, rygg och bakdel ligger i riskzonen för att utveckla sjukdomen. 
  
Symtomen är fetma och träningsresistens, fång och eventuellt andra inflammatoriska sjukdomar samt hormonella störningar. Diagnos ställs med ett prov, OGT (oralt glukostoleranstest), som kan utföras av hemmaveterinären.
Hästen kan bli symtom- och besvärsfri från sin EMS om man sköter foderstat och motion men sjukdomen ”försvinner” inte, den hålls däremot i styr. I sällsynta fall behövs medicin.
  
Det är framför allt sockerhalten och de snabba kolhydraterna i fodret som helst bör ligga under tio procent, det gäller allt hästen stoppar i sig. Undvik allt med mycket stärkelse och socker i som spannmål,  godis, melass och betfor. Håll noga koll på vad eventuella fodertillskott innehåller, det är ofta glukos i dem för att de ska vara smakliga. En EMS-häst är inte så sällan extremt lättfödd (undantag förekommer) och mår bäst av grovfoder med lågt sockervärde men i övrigt tillräckligt med protein, mineraler och vitaminer.
  
Har man kraftigt hö kan man byta ut en viss mängd mot halm, så att mängden torrsubstans och fibrer är tillräcklig. Regelbunden motion hjälper till att hålla hästen i form. Obehandlad EMS ger en häst som lider till följd av ständigt förhöjda socker- och insulinnivåer och som för minsta lilla triggerfaktor kan utveckla fång. 
  
Lycka till!
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar