Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


När bör överbenet undersökas av veterinär?


Publicerat: 2013-08-02

Hej. Jag har ett tvåårigt ridponnysto. Hon är mycket trevlig och rör sig väldigt bra. Men när jag för en vecka besökte henne såg jag att hon hade fått ett överben precis där skenbenet börjar på insidan av höger framben. Just nu gör vi inget med henne mer än daglig hantering (in & ut från hagen och snabbkoll på kropp & knopp), det är inte jag som utför det utan min inte så jättekunniga morfar och morbror. Hon har daglig utevistelse från tidig morgon (4-6) till kvällen (när det mörknar) i stora kuperade "gamla hagar" med stock och sten. Knölen är hård och fast, hon är inte halt eller öm på något sätt och "inget har hänt i hennes liv (samma stall, foder, hö, kompisar, hovslagare) sen födseln. Jag har några frågor om just överben. Vad är ett överben? Bör man åka till en veterinär och kolla upp överben om de uppkommer? Varför får hästar överben?, jag har hört att de kan få det vid höga påfrestningar men mitt lilla sto går i samma hagar som hon gjort hela sitt liv, hon har ingen växtperiod nu, och hon arbetas inte mer än lite uppfostran. Kan ett överben ge några problem i framtiden och går de då att ta bort?

Tack på förhand!

Med vänlig hälsning, Wilda


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!

Ett överben är en benpåbyggnad som utgår från skelettets yttre skikt, benhinnan/periostiet. Det kan uppkomma genom exempelvis ett slag som orsakar en inflammation eller en liten spricka på exempelvis skenben eller griffelben. Det brukar ömma till en början men när inflammationen har lagt sig och nybildningen förbenats helt reagerar hästen inte vid palpation och överbenet orsakar i de allra flesta fall inte några problem i framtiden. Överben är vanliga, framför allt på unghästar.

Unga hästar i arbete exempelvis fullblodshästar i träning, kan få dessa överben som en reaktion på en överansträngning i ligamenten mellan griffelbenen och skenbenen, och i dessa fall kan hälta och ömhet vara uttalad. Då krävs lång vila och antiinflammatorisk behandling.

I ovanliga fall kan ett överben växa aggressivt och invadera gaffelbandet som skadas sekundärt, och kirurgi förekommer.

Om din häst inte påverkas av sitt överben behöver du inte oroa dig, följ gärna upp det och kontrollera för hälta, värme eller ömhet. Om det fortsätter att växa rekommenderar jag att en veterinär undersöker hästen. Hästar med plötsligt uppkomna överben med svullnad, hälta och kanske ett sår i anslutning till överbenet ska alltid undersökas av veterinär.

mvh

Eva
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar