Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Irriterad i galoppen – ryggproblem?

Hej!
  
Jag såg i ett svar på en fråga om hur man kan stärka hästens rygg att man inte ska tömköra i låg form vid ligamentsskada i rygg. Kan du utveckla det lite? Vad ska man göra i stället? Hur kan man göra för att underlätta läkning av en sådan skada?

 

Min häst har stora problem med galoppen, numera även i trav. Studsar och sätter inte under sig, vill inte fatta galopp, skjuter. Röntgades från öron till svans i våras utan anmärkning, ultraljud visade förmodad ligamentsskada precis bakom sadelläget.

 

Red som vanligt men utan att galoppera i tre månader, hästen gick faktiskt bättre än tidigare, lossade lättare och gick stadigare och fick en bättre överlinje.

Satte igång med galopp efter sommaren, fin galopp till att börja med, men de senaste veckorna har problemen bara blivit värre. Nu även i trav alltså.
Jag tömkör i väntan på veterinärundersökning. Fin skritt och trav, lite irriterad stundtals i galoppen även på töm. Men efter ett tag lossar han oftast och går bra även i galopp. Så var det till att börja med även under ryttare, det gick att rida loss, men det går inte längre.
  
Sadeln är undersökt, den låg bra och var rak men hästen skjuter över den till höger. Har padd som gör det bättre. Massör och osteopat har kollat ryggen utan att hitta något anmärkningsvärt. Har du någon idé om var problemet kan sitta, och vad jag kan göra?  
  
Tack på förhand!
/U


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Det är svårt att hjälpa dig utan att se din häst och veta exakt vad som har varit problemet, mitt svar blir därför ganska generellt. Jag tycker att du ska hålla igång din häst som du gör, och ta med sadel och träns, så att din veterinär får se hästen även under ryttare.
  
Jag kan inte se att lösgörande arbete på tömmen i en form där hästen trivs skulle förvärra något. Vidare bör en ny grundlig veterinärundersökning utföras, ligamentsskadan bör följas upp med nytt ultraljud där man kan se om skadan har förvärrats. Eventuellt kan man även bedöva området för att se att det verkligen är orsaken till hästens problem.

  
Ryggproblem är vanligt förekommande hos ridhästar och kan ha sin orsak i hästens konformation, vilket arbete den utför och utrustningens utformning. Ryttarens inverkan är en viktig komponent. Symtomen är ofta diffusa och historian lång. Både mjukdelar och skelett kan vara involverade, var för sig eller tillsammans.
Viktigt är att man gör en grundlig hältundersökning tillsammans med ryggundersökningen som innefattar bedömning av symmetri/rörlighet, palpation, eventuella diagnostiska bedövningar, röntgen och ultraljud. Ofta underlättar det att se hästen under ryttare vid utredning av ryggproblem. Vissa kliniker har nära samarbete med fysioterapeuter vid dessa utredningar.
Hästar med ryggproblem kan fungera normalt med behandling och ett anpassat träningsprogram.
  
Mvh
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar