Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Så behandlas skador från broddar

Hej! Min ponny har i veckan fått panik på gången och har trampat sig med broddar på ena bakbenet, precis vid kronranden, och på ena frambenet lite högre upp på benet. Vi har haft veterinär ute som sa att det inte var någon större fara, förutom att när hoven växer ut kan den vara skadad. Men hon är svullen både på bakbenet och på frambenet.
  
Veterinären har sagt att hon ska ha boxvila tills svullnaderna är borta, men hur lång tid kan det ta? Vi tvättar såren varannan dag, hon har varit svullen i snart sju dagar och boxvila är det värsta hon vet. Veterinären trodde inte att det var någon skelettskada då såren inte satt på några sådana ställen.
  
Vad tror ni om broddsparkar? Läker det fort? Tror ni att svullnaden snabbt är borta? Hon hatar att ha saker på bakbenen, därför går hon konstigt med bandaget, är det värt att ta av det och kolla så att hon inte är halt? Behöver tips!


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Broddar kan ge ganska tråkiga skador till följd av tramp eller sparkar. Ofta orsakar de ett smutsigt sår, med en ficka på djupet som utgör en grogrund för inflammation och bakterier.
  
Mindre sår som knappt går igenom huden brukar inte utgöra några problem. Dessa hålls rena och tvättas med till exempel natriumklorid ett par gånger per dag. Undvik sprejer och salvor i öppna sår om de inte är ordinerade av veterinär. Använd alltid handskar vid sårvård.
  
Man ska vara uppmärksam på om såret sitter i närheten av leder och senskidor, då en sårskada som penetrerar en sådan struktur kräver akut veterinärvård.
Exempel på känsliga strukturer som sitter långt ner på benet nära hoven är kronled, hovled och kotsenskida. Även hovbrosket är känsligt för infektion.
  
Om kronranden är involverad på djupet är det alltid en risk att hornet som ska växa ut blir deformerat. Efter bedömning av veterinär att ingen led är involverad ska såret hållas helt rent och skyddas med bandage med tryck mot skadan, så att vävnaden inte får bukta fram. Detta underlättar för en normal läkning.
  
Vid större skador i hov och kronrand krävs gipsning av området för att få en optimal läkning, med så liten deformering av det nya hornet som möjligt. Där måste tyvärr hästen hållas relativt stilla på rent och torrt underlag. Det går ibland att lösa att hästen kan vara i sjukhage om man skyddar bandaget ordentligt.
  
Svullnaden ska normalt gå ner efter ett par dagar, så kvarstående svullnad och ett sår som vätskar är ett tecken på att något inte är som det ska med sårläkningen. Det kan ha blivit en kvarstående inflammation eller infektion som behöver åtgärdas och behandlas av veterinär.
  
Vänliga hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar

Knäppande bakknän på hästen – vad beror det på?

Hanna Borg svarar

Äldre ponny som plötsligt kissar mycket

Hanna Borg svarar
Hur tänka vid fodring av olika partier hö?
Jenny Redgård svarar

Träna sitsen ett måste för att lyckas med travökningar

Emelie Brolin svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market