Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Så behandlas skador från broddar

Hej! Min ponny har i veckan fått panik på gången och har trampat sig med broddar på ena bakbenet, precis vid kronranden, och på ena frambenet lite högre upp på benet. Vi har haft veterinär ute som sa att det inte var någon större fara, förutom att när hoven växer ut kan den vara skadad. Men hon är svullen både på bakbenet och på frambenet.
  
Veterinären har sagt att hon ska ha boxvila tills svullnaderna är borta, men hur lång tid kan det ta? Vi tvättar såren varannan dag, hon har varit svullen i snart sju dagar och boxvila är det värsta hon vet. Veterinären trodde inte att det var någon skelettskada då såren inte satt på några sådana ställen.
  
Vad tror ni om broddsparkar? Läker det fort? Tror ni att svullnaden snabbt är borta? Hon hatar att ha saker på bakbenen, därför går hon konstigt med bandaget, är det värt att ta av det och kolla så att hon inte är halt? Behöver tips!


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Broddar kan ge ganska tråkiga skador till följd av tramp eller sparkar. Ofta orsakar de ett smutsigt sår, med en ficka på djupet som utgör en grogrund för inflammation och bakterier.
  
Mindre sår som knappt går igenom huden brukar inte utgöra några problem. Dessa hålls rena och tvättas med till exempel natriumklorid ett par gånger per dag. Undvik sprejer och salvor i öppna sår om de inte är ordinerade av veterinär. Använd alltid handskar vid sårvård.
  
Man ska vara uppmärksam på om såret sitter i närheten av leder och senskidor, då en sårskada som penetrerar en sådan struktur kräver akut veterinärvård.
Exempel på känsliga strukturer som sitter långt ner på benet nära hoven är kronled, hovled och kotsenskida. Även hovbrosket är känsligt för infektion.
  
Om kronranden är involverad på djupet är det alltid en risk att hornet som ska växa ut blir deformerat. Efter bedömning av veterinär att ingen led är involverad ska såret hållas helt rent och skyddas med bandage med tryck mot skadan, så att vävnaden inte får bukta fram. Detta underlättar för en normal läkning.
  
Vid större skador i hov och kronrand krävs gipsning av området för att få en optimal läkning, med så liten deformering av det nya hornet som möjligt. Där måste tyvärr hästen hållas relativt stilla på rent och torrt underlag. Det går ibland att lösa att hästen kan vara i sjukhage om man skyddar bandaget ordentligt.
  
Svullnaden ska normalt gå ner efter ett par dagar, så kvarstående svullnad och ett sår som vätskar är ett tecken på att något inte är som det ska med sårläkningen. Det kan ha blivit en kvarstående inflammation eller infektion som behöver åtgärdas och behandlas av veterinär.
  
Vänliga hälsningar
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.