Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Skimmelsjuka – operera tumör eller inte?

Hej! Jag har en angloarab, en skimmel på 28 år. Han är frisk men för ungefär ett och ett halvt år sedan upptäckte jag en knöl på sidan om anus. Jag har hållit koll på den och har känt på den även inifrån.
  
Den är slät på ytan, har blivit större under den här tiden och har börjat bukta lite utåt. Hästen håller upp svansen lite ibland, vad jag har läst så rör det sig troligast om skimmelsjuka. Finns det något man kirurgiskt kan göra åt detta? Han har inga problem med avföringen. Inga knölar någon annanstans. Tacksam för svar.
  
/Orolig matte Britta


Eva Andersson Sharons svar:

Hej!
  
Ja, det låter som "skimmelsjuka" vilket är ett annat ord för hudtumörer som består av onormal växt av melaninproducerande celler. Melanin är ett hudpigment. Detta är mycket vanligt på skimlar, speciellt medelålders och äldre hästar.
Melanomen ses som knölar i huden – ofta under svansroten, runt anus, i mungipor och bakom ganaschen. De kan växa med åren och även om de flesta i sig inte är elakartade kan de orsaka besvär när de blir stora och många. 
De kan till exempel orsaka förträngningar i tarmen vilket kan ge smärta och problem vid avföring. Ibland är de tyvärr elakartade och kan sitta invärtes på andra organ, till exempel i ryggmärgen och hjärnan där de genom tryck på nervvävnad kan orsaka besvär. Vidare har man sett melanom på exempelvis lungor. 
  
Man kan avlägsna dem kirurgiskt, men som vid alla operationer av tumörvävnad är det viktigt att man får med alla förändrade celler med god marginal runt omkring. Det är avgörande att man kan komma åt tumören och tillräckligt mycket vävnad runt. Har man en enstaka tumör som börjar växa kan man absolut fundera på att ta bort den kirurgiskt innan den växer mer. Samtidigt orsakar tumören på din häst kanske inte något besvär och man kanske ska ta hans ålder i beaktande. 
  
Förutom kirurgiskt avlägsnande finns det några varianter av medicinsk behandling, några fortfarande på forskningsplanet. Ett preparat som finns att tillgå är mycket dyrt, behandlingen kostar cirka 25 000 kronor. Inga medicinska behandlingar är hundraprocentiga men studier har visat på att tumörerna krymper och i vissa fall försvinner.
Funderar du på att ta bort melanomet rekommenderar jag att en veterinär gör en bedömning och ser om det är lämpligt med kirurgi. Det kan ju även vara så att åldern tar ut sin rätt på din 28-åriga häst innan tumören skulle växa, spridas och ens påverka honom. 
  
Med vänlig hälsning,
EvaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Eva Andersson Sharon:

Eva Andersson Sharon


Eva driver privatpraktiserande verksamhet och verkar i Skåne, Småland och till viss del i Danmark.
Läs mer om Eva här!


 Ställ din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar