Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Forskning som styrker effekten av kylbehandling?


Publicerat: 2020-06-23

Hej! Finns det någon forskning som styrker effekten av kylbehandling av benen efter hårda träningspass för hästar?

Jag vet att många använder vatten, lera, kylande gel med mera och jag förstår att det är allmänt utbrett, men har man gjort jämförelser av effekten av kylning mot att inte kyla på ett systematiskt vetenskapligt sätt när hästen inte uppvisar tecken på en akut skada i samband med träningspasset?

Vad är det i så fall för utfall man har sett? Mindre skador, snabbare återhämtning, förbättrad prestation?
Med vänliga hälsningar, Viktor


Hanna Borgs svar:

Hej!

Det finns flera studier som visar på att kyla minskar temperaturen av både kroppen samt lokal vävnad såsom till exempel senor. Vid akuta mjukdelsskador är det en del av behandlingen att kyla då man minskar den akuta inflammationen och även smärtan. Det samtliga studier visar är att kallt vatten är mer effektivt i att sänka temperaturen än olika kylprodukter. Man behöver dock kyla i minst 15 till 20 minuter för att kunna sänka temperaturen tillräckligt för att få effekt. I en studie har man kylt i upp till 48 timmar utan att få några negativa bieffekter på vävnaden så man behöver inte vara orolig att 20 minuter är för länge. De fysiologiska effekterna man får av kylan är att blodflödet minskar och därmed minskar också metabolismen samt att man får en smärtlindrande effekt då nervöverföringen påverkas.

Jag har dock haft svårt att hitta någon studie som du frågar om där man tittat på effekterna av att kyla förebyggande med avseende på prestation. Det man vet är ju att vid ansträngning så bildas det små mikroblödningar i till exempel senor och man vet också att kyla har effekt på dessa enligt ovan så det är ju absolut ingen nackdel att kyla hästens ben efter ett ansträngande ridpass i ett förebyggande syfte. 

Med vänlig hälsning
Hanna Borg
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tänka kring tillskott med örter och kryddor?
Eva Dahlström svarar
Forskning som styrker effekten av kylbehandling?
Hanna Borg svarar
Häst som attackerar – vad göra?
Jenny Yngvesson svarar
Jäst – samma för människa som för häst?
Eva Dahlström svarar
Kan hästar vara känsliga för gluten?
Eva Dahlström svarar
Bantning av häst får aldrig gå för fort
Eva Dahlström svarar
Hur sätta i gång häst som inte har ridits på två år?
Victoria Almgren svarar
Tävlingsstoppet ger tid till optimal förberedelse
Emelie Brolin svarar
Ponny som visar aggressivt beteende efter köpet – kan den reklameras?
Eva Johansson svarar
Att tänka på när du sår in betesvall
Eva Dahlström svarar