Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Bra att veta inför fölningen


Publicerat: 2013-05-01
Mitt sto väntar sitt första föl nu till sommaren, och för mig som hästägare är det första gången jag ska vara med vid en fölning. Nu när det närmar sig kommer många frågor upp. Vad är de vanligaste komplikationerna vid en fölning och hur undviker man dem? Hur vet man att fölet är på väg, hur vet man att stoet klarar sig själv och när måste man gripa in? Hur förbereder man stoet på bästa sätt inför uppgiften? Hur lång tid tar en normal fölning?
  
Tacksam för svar!

Hanna Borgs svar:

Vilken spännande tid du har framför dig och mycket bra att du söker information i tid! Det är flera omfattande frågor som du ställer och jag ska försöka svara lite kortfattat på dem. För att fördjupa dig och lära dig mer om en normalförlossning och första tiden med fölet så rekommenderar jag dig att läsa t.e.x: Att bli med föl av Monica Magnusson Falk et al.
Om man som stoägare är påläst om vad som är normalt under fölningen och fölets första timmar har man större chans att reagera om något går galet.

 

Tecken på fölning
Det är bra om du har god kontakt med din lokala hästveterinär innan fölningen så att du kan diskutera frågor som utfodring, avmaskning och vaccination av stoet utifrån din hästhållning.
Stoet bör vaccineras mot stelkramp och influensa 1-2 månader före beräknad fölning. Då kommer stoets råmjölk att innehålla större mängder antikroppar mot dessa sjukdomar. När det är dags för fölning bör stoet vara i gott hull och inte utsättas för onödig stress eller förändringar. Man bör definitivt inte flytta högdräktiga ston. Inför fölningen ska stoet ha en stor och ren box. Det är inte optimalt att ha samma fölningsbox till alla ston då det ökar risken för smitta för fölet. Boxen ska vara väl rengjord och desinficerad innan fölningen. Tvätta gärna av stoet på insidan låren och runt juvret med mild tvål för att minska risken för att fölet ska få i sig smuts som kan ge upphov till fölsjuka i samband med att den letar efter juvret.
Varje stoägare bör vara observant på vissa tecken om att fölningen är på gång, som man brukar se 1-3 dagar före fölning:
• Vaxproppar - 1-3 dagar före fölning, utpressad råmjölk som torkat på spenspetsen.
• Spenarna - inom ett dygn före fölning, blir fyllda med mjölk.
• Råmjölk - kvällen innan fölning, färgen ändras från gråaktig till vit.
• Bakdelen - bäckenband och vulva slappnar av mer.
• Kalciumhalten - just innan fölning ökar kalciumhalten i råmjölken kraftigt och juversekretet får en vitare färg.
• Kroppstemperaturen - strax innan fölning kan temperaturen sjunka med en halv grad.
Hästar har ett mycket snabbt utdrivningsskede på ca 20-30 minuter så därför har man ont om tid att rädda fölet om något går fel. Det är därför viktigt att övervaka fölningen.

 

Normal dräktighet ungefär 343 dygn
Låt stoet ligga och vila efter fölningen så att viktig näring/blod kan föras över via navelsträngen innan den brister. Ett nyfött föl bör göra resningsförsök inom 30 minuter och stå upp inom två timmar. Fölet ska få i sig den livsviktiga råmjölken som är grunden till deras immunförsvar under de första 6 timmarna i livet, därefter minskar upptaget i tarmen. Men hellre råmjölk än ingen alls oavsett om tiden har gått! Fölet behöver få i sig 2-3 liter råmjölk av god kvalité under de första 12 timmarna. Om man är osäker på om fölet fått i sig tillräckligt med råmjölk eller om stoet har läckt mycket råmjölk innan fölningen bör man kontakta veterinär som kan hjälpa till med att göra ett snabbtest för att se så att fölet fått i sig nog med råmjölk, om inte bör man ge det plasma.
En dräktighet är normalt ca 343 dygn men kan variera från 310-374 dygn. Ett föl som föds före 320 dygn kallas för prematur eller för tidigt född. Det finns även föl som inte är för tidigt födda men ändå inte är fullt utvecklade. Kännetecken för en för tidigt född fölunge är att den är liten och mager, har en panna som buktar ut, har tunn och silkeslen päls, mjuka öron och veka böjsenor. Dessa föl klarar ofta inte att resa sig själva och har dålig eller ingen sugreflex. Även de inte organen samt skelettet är outvecklat och dessa föl behöver vanligtvis intensivvårdsbehandling på djursjukhus för att kunna ha en chans att överleva.
De första veckorna i fölets liv är de viktigaste då de är extra känsliga för infektioner. Föl som inte fått tillräckligt med antikroppar (IgG) via råmjölken eller är för tidigt födda eller svagfödda löper ökad risk att drabbas av s.k. fölsjuka. Fölsjuka innebär att fölet kan visa olika symtom på infektion såsom svullna leder/hälta, diarré, lunginflammation och allmän blodförgiftning. Symtomen utvecklas fort och de blir allmänpåverkade och slutar dia.
Föl med fölsjuka kräver medicinsk behandling och det är viktigt att de kommer under vård så fort som möjligt. Behandlingen består oftast i antibiotika och plasmadropp med antikroppar samt eventuell kirurgisk behandling om leder är infekterade.

 

Symtom att vara uppmärksam på
Andra symtom som man ska vara uppmärksam på hos det nyfödda fölet är så att det kan urinera samt har normalt med avföring. Föl kan drabbas av brusten urinblåsa. De visar ofta små symtom men man kan se att bukomfånget ökar och att fölet har lättare koliksymtom. Brusten urinblåsa kräver kirurgisk behandling.
Andra orsaker till koliksymtom kan vara att tarmbecket inte har avgått normalt. Tarmbecket är det träck som finns i fölets tarm vid födseln och det tar normalt ca 15 timmar för det att komma ut. Om tarmbecket orsakar förstoppning utvecklar fölet koliksymtom som blir kraftigare efter hand. Oftast går det att lösa med medicinsk behandling och lavemang men ibland kan kirurgisk behandling krävas.
Pigga föl med diarré har troligen bara fölbrunstdiarré men om de t.ex. har smittats av rotavirus kan de vara alltifrån opåverkade till kraftigt allmänpåverkade. Om fölet är hängigt och har diarré kan de ha fått blodförgiftning, salmonella eller en clostridieinfektion och behöver omedelbar veterinärvård.
Lite äldre föl kan drabbas av en böldartad lunginflammation som orsakas av jordbakterien Rhodococcus Equi. Symtomen kan komma smygandes och fölet kan gå ned i vikt samt få en tråkig hårrem och bli allmänt dämpade. De har ofta symtom från luftvägarna i form av hosta. Behandlingen är antibiotika under en längre tid men uppföljande studier visar att hästar som genomgått infektionen presterar lika bra som hästar som varit friska.
Föl är känsliga för infektioner och det är mycket viktigt att de får vård omgående så tveka inte att kontakta veterinär om ditt föl verkar sjukt.


Lycka till!!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet