Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan hästen få förändrat beteende om den kastreras som vuxen?


Publicerat: 2017-01-06

Hej! Jag har en halvblodsvalack som är sju år och som kastrerades i april i år. Efter det har han tappat all framåtbjudning och energi. Han har blivit tittig och osäker. Jag är verkligen helt bedrövad över detta. Jag undrar om det beror på att han är kastrerad som vuxen, kommer han i så fall att få gnistan tillbaka eller har jag "ingen häst kvar"? 
  
Hoppas på svar.
Mvh Sofia


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
En svår fråga som jag har gjort lite artikelsökningar på för att se om jag kunde hitta något svar, då jag själv aldrig har hört talas om det problemet efter en kastration. Tyvärr hittade jag ingen forskning/fallbeskrivning på beteendeförändring såsom du beskriver det. Problemet brukar vara tvärtom, att man har kvarstående hingstbeteende hos en äldre häst trots att man har kastrerat. Orsaken till det brukar vara att beteendet har hunnit bli inlärt, man måste därför träna hästen till att ändra sitt beteende.
Hos hund möter man ofta djurägare med farhågorna att hunden ska bli slö och inte vilja träna efter en kastration. I de fall hunden blir tröttare efteråt brukar det vara för att den har blivit överviktig till följd av ökad aptit efter kastrationen – och därmed lite lugnare. Jag har som sagt inte stött på det problemet hos häst, men det kan ju vara en tanke om han är lite väl rund om magen. 
  
Kända komplikationer
I övrigt tycker jag att man ska utesluta att han har ont någonstans. Det finns de fall där man kan få problem med sammanväxningar i kastrationsområdet efter kastrationen, vilket kan göra att hästen blir halt eller är besvärad vid ridning. I så fall behöver man söva hästen och åtgärda sammanväxningarna under en operation. 
Komplikationsrisken vid en normalkastration är ganska hög, trots att det är ett rutiningrepp. Komplikationsrisken ökar om man kastrerar ståendes i fält jämfört med om man söver inne på en klinik. Siffrorna varierar lite beroende på vilken studie man läser, men de är cirka 22 procent i fält och 6 procent vid sövning. I dessa siffror är det även inkluderat att det svullnar i kastrationsområdet.
Övriga komplikationer, förutom svullnad, är bland annat blödning och infektion. Till de allvarligare komplikationerna hör penisframfall, tarmframfall och bukhinneinflammation. Man brukar säga att blödningsrisken är något högre hos en äldre hingst och att man därför gärna kastrerar dem på klinik, men i övrigt är inte komplikationerna fler på grund av ökad ålder. 
  
Låt en veterinär undersöka din häst
Mitt råd till dig är att låta en hästveterinär undersöka din häst, för att utesluta hälta/smärta från kastrationsområdet. Eller annan medicinsk orsak till det förändrade beteendet hos din häst. 
  
Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar