Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Skillnad på spatt och tuppspatt?

Min häst är opererad för tuppspatt för 2,5 år sedan, men är helt besvärsfri. Många reagerar negativt inför ordet spatt och backar när jag försöke sälja honom - han är dressyrhäst. Vad är det för skillnad på spatt och tuppspatt?

Hanna Borgs svar:

Hej!

Tuppspatt är idioptiskt, det vill säga man vet inte helt säkert vad som utlöser det. Det kan vara antingen av muskulärt eller neurologiskt ursprung eller bero på sammanväxningar mellan den yttre tåsträckaren och dess senskida där den passerar hasen. I Australien kan man se det efter överkonsumtion av en viss växt.

Vid tuppspatt har hästen en krampliknande störning av bakbensrörelsen, hästen rycker upp hoven från marken och lyfter benet onormalt högt. Det kan vara enkelt eller dubbelsidigt. Rörelsestörningen ses oftast endast i skritt. Om tuppspatten beror på en sammanväxning mellan tåsträckaren och dess senskida kan en operation förbättra/bota hästen vilket verkar gälla din häst.

Spatt är en kronisk degenerativ ledsjukdom (artros) i hasens glidleder, vilket kan ge olika grader av hälta hos hästen. På röntgen kan man se varierande grader av ledytedestruktion och bennybildning. En häst som är halt på grund av spatt behöver behandling antingen i form av injektion i leden eller allmän antiinflammatorisk behandling.

Hoppas du kan förklara bättre för en eventuell köpare nu!

Mvh
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar
Travhoppning bra för taggad häst
Victoria Almgren svarar
Häst som slår ihop framtänderna vid ridning
Eva Andersson Sharon svarar
Utmana galoppen ett måste inför utomhussäsongen
Victoria Almgren svarar
Ponny stegrade vid köpet – nu vill köparen reklamera
Eva Johansson svarar