Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Skillnad på spatt och tuppspatt?


Publicerat: 2014-08-11
Min häst är opererad för tuppspatt för 2,5 år sedan, men är helt besvärsfri. Många reagerar negativt inför ordet spatt och backar när jag försöke sälja honom - han är dressyrhäst. Vad är det för skillnad på spatt och tuppspatt?

Hanna Borgs svar:

Hej!

Tuppspatt är idioptiskt, det vill säga man vet inte helt säkert vad som utlöser det. Det kan vara antingen av muskulärt eller neurologiskt ursprung eller bero på sammanväxningar mellan den yttre tåsträckaren och dess senskida där den passerar hasen. I Australien kan man se det efter överkonsumtion av en viss växt.

Vid tuppspatt har hästen en krampliknande störning av bakbensrörelsen, hästen rycker upp hoven från marken och lyfter benet onormalt högt. Det kan vara enkelt eller dubbelsidigt. Rörelsestörningen ses oftast endast i skritt. Om tuppspatten beror på en sammanväxning mellan tåsträckaren och dess senskida kan en operation förbättra/bota hästen vilket verkar gälla din häst.

Spatt är en kronisk degenerativ ledsjukdom (artros) i hasens glidleder, vilket kan ge olika grader av hälta hos hästen. På röntgen kan man se varierande grader av ledytedestruktion och bennybildning. En häst som är halt på grund av spatt behöver behandling antingen i form av injektion i leden eller allmän antiinflammatorisk behandling.

Hoppas du kan förklara bättre för en eventuell köpare nu!

Mvh
Hanna
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar