Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Ger unghästen hagkompisarna svullna ögon?

Vi har en häst som verkar ge sina hästkompisar svullna ögon. Han själv är inte påverkad, men de hästar som delat hage med honom får svullna ögon - med klet i. Hästen i fråga är en unghäst som gärna nafsar och biter lite på sin hagkamrat. Detta har drabbat två av hästarna som han har gått med. Vad kan det vara?

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Jag skulle inte tro att unghästen är orsaken till att hans hagkamrater får problem med ögonen. Det du beskriver låter som vanliga flug-/insektsproblem, som många hästar drabbas av på sommaren. Hästarna får en lättare konjunktivit (ögoninflammation) till följd av att de blir irriterade i ögonen av flugorna. Ögoninflammationen gör att de svullnar och blir kletiga i ögonen.
  
Det bästa sättet att undvika problemet är att ha på hästen en flughuva eller flyveil. Det är viktigt att man dagligen kollar så att inte flughuvan skaver eller orsakar problem. Du kan skölja ur ögonen med koksaltlösning samt försiktigt torka bort kladdet. Om hästen kniper med något av ögonen, eller kliar sig, bör du kontakta veterinär omgående - då skador på hornhinnan eller andra inflammationstillstånd i ögonen kräver snabb veterinärvård.
  
Förhoppningsvis har era hästars problem försvunnit nu när hösten kommit och flugorna minskat.
  
Lycka till!
  
Mvh
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar