Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hästar med mjäll – hur behandla?

Hej! Båda mina hästar har fått rikligt med mjäll, främst i man och svansrot. Stoet har även en nästan hårlös fläck under manen på ena sidan av halsen. Jag kan inte se att de kliar sig mer än normalt. Jag har kollat noga i päls och hud och kan inte se någon ohyra. Kan det ha med pälssättningen att göra? Eller vad kan det bero på?


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det kan vara svårt att se ohyra med blotta ögat ibland. Det skulle kunna vara pälsätande löss även om man inte ser dem. Du kan prova att kamma med en tät kam för att se om det finns några, men ibland behöver man titta i mikroskop för att se vad som rör sig.
  
Om de får flera kala fläckar skulle det kunna vara ringorm. För att kunna ställa diagnos bör man låta en veterinär undersöka hästen och kanske ta hudskrapsprover. Om du har uteslutit att det är ohyra eller ringorm kan du prova att schamponera med ett schampoo mot mjäll, det finns till exempel ett som heter Keratolux.
  
Lycka till!
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar