Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hästar med mjäll – hur behandla?

Hej! Båda mina hästar har fått rikligt med mjäll, främst i man och svansrot. Stoet har även en nästan hårlös fläck under manen på ena sidan av halsen. Jag kan inte se att de kliar sig mer än normalt. Jag har kollat noga i päls och hud och kan inte se någon ohyra. Kan det ha med pälssättningen att göra? Eller vad kan det bero på?


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det kan vara svårt att se ohyra med blotta ögat ibland. Det skulle kunna vara pälsätande löss även om man inte ser dem. Du kan prova att kamma med en tät kam för att se om det finns några, men ibland behöver man titta i mikroskop för att se vad som rör sig.
  
Om de får flera kala fläckar skulle det kunna vara ringorm. För att kunna ställa diagnos bör man låta en veterinär undersöka hästen och kanske ta hudskrapsprover. Om du har uteslutit att det är ohyra eller ringorm kan du prova att schamponera med ett schampoo mot mjäll, det finns till exempel ett som heter Keratolux.
  
Lycka till!
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar
Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar