Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst med diffusa svullnader i benen


Publicerat: 2014-03-12
Hej! Jag köpte ett 7-årigt halvblodssto för 1 månad sen. Hon är triangelmärkt på grund av en pålagring i halsen efter en olycka sedan ung ålder. Hon har även opererat bort en lös benbit i hasen vänster bak. Hennes tidigare ägare har sagt att hon mår bra och ännu bättre om hon får hållas igång (dock inte hoppning). När jag hämtade henne var hon relativt nyverkad och barfota. De hade haft henne utan skor eftersom de inte haft tid att hålla i gång henne. Hennes gamla hage var en plan äng och hennes nya hage idag är lite mer kullig/stenig i gemförelse. Den första veckan hos mig markerade hon endast på grus och var inte svullen i benen. Men när det frös på i marken började hon svullna i benen och ömma mer. Första gången jag märkte var det mycket svullnad i höger bak (liknande elefantben) och mindre svullnad i resten av benen. Inte i hasen utan i skenbenet och ner i kotan. Jag tog på henne linement och nästa dag var det bättre men fortfarande mindre svullnad. Efter yttligare 1-2 dagar så satt den större svullnaden i vänster bak istället. Jag ringde upp förra ägaren och frågade om detta var något hon kände igen men det var det inte. Hon hade bara varit med om att hon svullnat i hasen vid 2 tillfällen (betessläpp). Nu undrar jag vad detta har med att göra, om det är att hon är barfota och det är hårt i marken eller vad det annars kan vara? Jag hade tänkt att prova bara sko henne fram eftersom hon ömmat på grus men nu funderar jag på om hon kanske behöver ha skor runt om eftersom den största svullnaden suttit i bakbenen? Eller har det kanske inte ens med det att göra? Tacksam för svar. Med vänliga hälsningar Sofie

Hanna Borgs svar:

Hej,

Jag tror inte svullnaden i bakbenen har med den bortopererade benbiten att göra. Om det skulle vara kopplat till benbiten skulle hon vara gallig i hasleden. Generellt sett brukar inte hästar svullna i benen om de bara är ömfotade men det låter definitivt som en god idé att sko henne då hon är besvärad av hårt underlag. Hon kan ha haft en lättare virusinfektion, det är ganska vanligt att de svullnar i benen då. Om det bara varit ena benet kunde det varit en lymfangitreaktion men båda bak talar mer för en allmän reaktion. Du kan kyla benen i 15-20 min vardera och bandagera dem samt ta tempen så att hon inte har feber. Om svullnaden inte går ned bör en veterinär undersöka henne. 

Lycka till!
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet