Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst med förkylning – kan den ridas?

Hejsan! Jag har en svensk ridponny på sju år. Vi har ägt honom i ungefär två månader och det är vår första häst. Nu den senaste veckan har han hostat och snorat lite när jag har ridit. Eftersom ett närliggande stall har haft problem med kvarka misstänkte vi först det, men han har inte feber och hans snor är genomskinligt/vitt.
  
Därför tror vi nu att det är förkylning, men vi vet inte riktigt hur man ska ta hand om en förkyld häst. Jag har ridit korta pass i skritt och trav, han har nästan bara hostat i början. Jag har läst på olika veterinärsidor på nätet där det står att de bör vila i två till tre veckor, men jag undrar om det stämmer? Hur tycker du att jag ska göra?
  
/Nybliven hästägare


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det kan vara en vanlig förkylning och då får du ta det lite lugnare med honom, som du har gjort, tills han inte hostar eller snorar mer. Jag skulle skritta honom och jogga lätt, inte så att han blir svettig.
  
På din beskrivning skulle det också kunna vara en allergisk bronkit. Det vill säga han har reagerat på något i miljön – till exempel dammigt hö, mögel, fukt eller liknande. Prova att ta till en del miljöåtgärder, sopa till exempel inte gången eller borsta honom om han är väldigt lerig när han står inne. Ni kan även blöta hans foder och se till att strömedlet inte dammar. Om man har möjlighet är rivet papper det bästa, annars är min erfarenhet att torv är bättre än spån/halm. Ibland räcker inte miljöåtgärder utan då måste man sätta in behandling.
  
Jag skulle rekommendera att om din häst inte blir bättre inom den närmsta veckan, så bör en veterinär undersöka honom. Det är en fördel om veterinären har tillgång till endoskop så att denne kan titta din häst i luftstrupen, för att se om han har slem där.
  
Lycka till!
/HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar