Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Så behandlas regnskållor


Publicerat: 2014-12-12
Jag har min häst på lösdrift, de har tillgång till ligghall men är inte därinne så mycket. Häromdagen upptäckte jag att han har fått små krustor i pälsen och jag misstänker nu att han har fått regnskållor. Hur ska jag behandla detta? Och förebyffa att han får mer? Varför får de sådana? Han har mycket päls, borde jag klippa honom och täcka efter det?

Hanna Borgs svar:

Hej!
Det låter mycket riktigt som din häst har regnskållor (streptotrikos). Det är en relativt vanligt förekommande hudsjukdom hos häst. Det är vanligare under höst och vår. Hästar som inte är täckade och som blir blöta av regn eller täckade hästar där fukt stannar kvar under täcket drabbas oftare.  Det är en bakterie som orsakar symtomen. Fukt gör att hudens ytlager luckras upp och mikroskador uppstår. Det gör att bakterien lättare kan infektera huden.

Hårlösa kratrar bildas
Typiska symtom för streptotrikos hos häst är krustbildningar som ibland kan breda ut sig över stora kroppsytor. Det börjar med fasta och välavgränsade upphöjningar i huden och utvecklas till ytliga varblåsor som sedan spricker. Det bildas hårlösa kratrar i huden som kan vara såriga och smärtsamma i början och se ut som mer diffusa hårlösa torra fläckar i ett mer kroniskt skede. Över dem finns ofta krustor eller skorpor av intorkad sårvätska och hopklibbat hår. Ibland kan det vara svårt att avgöra om det är regnskållor eller ringorm som hästen drabbats av.
Vanligast är att överdelen av kroppen angrips, men även skenben och karleder kan drabbas. Hudförändringarna kan vara svåra att se på avstånd, men om man stryker handen över hårremmen kan de kännas. I undantagsfall kan allmäntillståndet hos hästarna påverkas och det blir hängiga och vill inte äta. Lättaste sättet att behandla din häst är att klippa de förändrade områdena och därefter tvätta med ett klorhexidinschampoo som får verka i ca 15 min innan det sköljs ur.

Medicinsk behandling kan behövas
Om krustorna sitter hårt och inte lossnar kan man behöva mjuka upp dem med ex salicylsyrevaselin över natten. Upprepa schamponeringen varje eller varannan dag tills infektionen läkt av. Om hästen har ont eller har påverkat allmäntillstånd kan allmänbehandling med antibiotika och eller antiinflammatorisk medicin behövas och du måste då kontakta en veterinär. Håll hästen torr, stalla in den och/eller täck den beroende på utbredningen av infektionen.
Bakterierna kan överföras till andra hästar via direktkontakt, men även sekundärt med fuktdroppar i luften eller via borstar, maskinsax eller annan utrustning. Streptotrikos smittar inte lika lätt som ringorm. Kontaktisolera drabbade hästar, desinfektera ryktsaker, täcken mm och var noga med handhygien efter hantering av hästen.
Viktigaste sättet att undvika regnskållor i framtiden är att hålla hästen så torr som möjligt.

Lycka till!
/Hanna Borg 
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar