Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst som sätter mycket vinterpäls

Hej! Vi har en 19-årig valack som vi älskar över allt annat. För ett par år sedan började han sätta väldigt mycket vinterpäls. På benen var det nästan en decimeter långa hår. Han tappar delar av pälsen, men så mycket är kvar att vi till slut måste klippa för att han svettas så. Därefter sätter han ny, tjock päls. Vad kan detta bero på och vad kan man göra för att minska pälssättningen/underlätta fällningen? PS. Han har tillräckligt tjocka täcken vintertid och får B-vitamin strax innan fällning.

Tack på förhand!


Hanna Borgs svar:

Hej!

Jag misstänker att din häst lider av PPID (Pituitary pars intermedia dysfunktion), som tidigare kallades Cushings sjukdom. PPID är en endokrin sjukdom där en störning i hormonbildningen och hormonaktiviteten har skett. Det bildas otillräckligt med dopamin i hypothalamus i hjärnan, vilket gör att det bildas onormalt stora mängder av ACTH från hypofysen - det ger i sin tur en rad sjukdomssymtom. De tre vanligaste symtomen är:

  • Fång. Ett vanligt och mycket smärtsamt och allvarligt tillstånd som drabbar hovarna.
  • Förändrad hårrem (hypertrikos). Kan innebära lätt förändrad hårfällning till lång, lockig, förvuxen päls.
  • Förändrad kroppsbyggnad. Muskelförtvining som ger ett ”bukigt” utseende.

Du ska kontakta din veterinär som kan ta ett blodprov på din häst och därigenom ställa diagnosen PPID eller ej. I studier har man sett att cirka 20 procent av hästar och ponnyer över 15 år har sjukdomen. PPID är en behandlingsbar sjukdom och prognosen är oftast god.

Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar
Häst som svettas dygnet runt
Eva Andersson Sharon svarar