Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur tänka när hästen är förkyld?

Min häst har plötsligt börjat hosta. Det rinner lite vitt slem ur nosen, slemmet är nästan genomskinligt och det rinner endast efter ansträngning. Hostan kommer under ansträngning, hon hostar ett par gånger på ett pass. Särskilt i början. Vad kan detta bero på? Vi har inte bytt foder, inte bytt strömedel, inte bytt ryttare. Kan det vara en "vanlig" förkylning? Kan hästar drabbas av det?

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det kan absolut vara en vanlig förkylning. Förkylning eller luftvägsinfektioner är relativt vanligt förekommande hos häst och framför allt hos unga hästar vars immunförsvar ännu inte har utsatts för infektionsagens i någon större utsträckning. Infektionerna är oftast virusorsakade men kvarka, som är en allvarlig luftvägsinfektion, orsakas av bakterier.
En del av virusförkylningarna kan även orsaka andra symtom, som abort. De flesta förkylningar förlöper med lättare symtom såsom du beskriver, men vid t.ex. hästinfluensa får hästen även hög feber och djup torr hosta. Det är inget farligt för hästen att ha feber om den äter och dricker, men man ska däremot alltid tänka på att ta det lugnt med ridningen lika många veckor som dagar hästen har haft feber. Har hästen haft feber i två dagar ska man ta det lugnt och inte anstränga hästen hårt på två veckor.  
  
En annan orsak till din hästs hosta kan vara att hon har fått en allergisk bronkit, vilket kan liknas vid astma hos människor. Den kan ha utlösts av t.ex. dammigt foder eller underlag. Vissa hästar är känsliga för väderomslag och hostar om det antingen är för torrt eller om det blir rått ute, andra är känsliga för om det finns mögel i stallmiljön.
Om man misstänker att hästen har bronkit kan man börja med miljöåtgärder såsom att vattna fodret. Låt det ligga ett tag i vatten, det räcker inte att bara spraya över det. Undvik att sopa stallgången när hästarna är inne och om hästen är mycket dammig så försök borsta av henne ute. Se över strömedlet så att det inte dammar.
Det bästa strömedlet för en hosthäst är papper vilket tyvärr kan vara dyrt och svårt att få tag på. Torv, som man duschar lätt, är det näst bästa. De flesta bronkithästar mår bäst av att vara ute så mycket som möjligt.
  
Om din hästs symtom inte går över på några veckor eller om hon blir värre skulle jag rekommendera att du kontaktar en veterinär som har möjlighet att utföra en endoskopi på din häst, det vill säga titta ner i luftvägarna med en liten kamera så att man ser om det finns något slem eller andra tecken  på inflammation där.
  
Med vänlig hälsning
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.