Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


"Överben är ett vanligt fynd efter trauma"


Publicerat: 2012-09-06
Hej!
  
Min 20-åriga foderhäst har ett ganska stort överben på insidan av ena frambenet, under knäet. Nu har hon börjat ömma på den foten. Hon har varit mycket öm i hoven tidigare på grund av tunn hovbotten, så vi tror det är därför, men kan det vara så att det är överbenet som orsakar ojämnheten? Kan man göra något åt överben, hjälper till exempel liniment? Hur allvarligt är det? Jag läste lite på nätet om överben, där stod det att man bör skydda överben mot slag med skydd/lindor. Men trycker inte lindan/skyddet i så fall på överbenet?
  
Tacksam för svar! :)

Hanna Borgs svar:

Hej!

 

Jag skulle inte tro att det är överbenet som orsakar den ömhet/hälta som hästen visar på det benet, om hon sedan tidigare har haft överbenet. För att kunna säga vad som orsakar hältan behöver en veterinär undersöka hästen och eventuellt lägga en anestesi (bedövning), som kan hjälpa till att lokalisera om ömheten kommer från hoven eller från någon annan del på benet.

 

Överben är ett vanligt fynd på hästar om man palperar (känner igenom) benen på dem. Överben orsakas oftast av ett slag/trauma mot benet och det kan då bli en blödning under benhinnan (periostet) som lyfts upp från själva benet, detta stimulerar till att en ny benbildning (så kallad periostbildning) sker. Vissa ben verkar extra känsliga och utvecklar lättare överben, griffelbenen hör till dem.
Förutom av ett slag så kan överben bildas som svar på en inflammation, infektion, fraktur eller tumörbildning. Hästar verkar vara olika känsliga för hur ont det gör när ett överben bildas. Vissa hästar blir halta och är varma och ömma på överbenet, medan andra är ohalta. Det är vanligare att unghästar blir halta än äldre hästar.

 

Man kan oftast inte se överbenet på röntgen förrän efter cirka 14 dagar. Röntgen kan vara ett bra sätt att dokumentera storleken på överbenet och hur nytt/aktivt eller äldre/inaktivt det ser ut. Om hästen är halt av sitt överben ska man vila den från arbete. Ibland kan man behöva hjälpa hästen med antiinflammatorisk medicin för att minska smärtan och svullnaden vid överbenet.
  
Ibland kan det hjälpa att kyla området samt bandagera benet för stöd och värme. Liniment har troligtvis ingen effekt alls på utvecklingen av överben, risken är att man får irriterade reaktioner i huden istället. Om hästen har ett så pass stort överben att den slår i det upprepade gånger vid arbete bör man ha benskydd/linda på för att undvika ytterligare skada. Om benskyddet/lindan är korrekt påsatt ska det inte kunna irritera överbenet. Jag tycker att du ska kontakta din veterinär för en hältkoll av hästen, så att du får reda på vad som orsakar hältan och vad ni ska göra åt den.

 

Lycka till!
/Hanna
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar