Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Massage vid karpaltunnelsyndrom?


Publicerat: 2012-12-13
Hejsan!
  
Min häst har artros + vad som motsvarar människans karpaltunnelsyndrom i ena framknät. Det är mycket bättre nu, han haltar inte och han reagerar inte på annat sätt än att han ofta står och gräver/stampar med benet, som om det domnar. Min veterinär har kollat det, och hon tror också att det helt enkelt bara domnar bort. Därför har jag börjat lite med att massera det, och det verkar hjälpa, han blir lugnare med benet. Men jag undrar hur man masserar området strax ovanför knäet, och baksidan av knäet, på ett korrekt sätt? Hur lång tid tar det innan någonting händer? Jag brukar massera i ungefär fem minuter...
   
Tacksam för svar!

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Karpaltunneln innesluter ytliga och djupa böjsenan och går på baksidan av underarmsbenet (radius), från cirka 7 centimeter ovanför karpus till cirka 1/3 ner på skenbenet och innesluts av olika ligament, muskler och skelettben.

Hälta på grund av problem med karpaltunneln kan variera från kraftig till mild. Ofta ser man en galla i karpaltunneln och hästen kan ömma vid böjning eller sträckning av karpus.

  
För att kunna ställa diagnosen karpaltunnelsyndrom bör man ha lagt en bedövning i karpaltunneln samt röntgat och eventuellt även ultraljudat området. Det kan till exempel bildas benpålagringar på baksidan, nedre delen av underarmsbenet, som kan gnaga på djupa böjsenan i karpaltunneln och ge upphov till uppfransning av den. Man kan antingen behandla hästen med vila och kontrollerad rörelse samt injektion av exempelvis kortison, eller så kan man via titthålskirurgi gå in och operera karpaltunneln.

  
Nu vet jag inte vilka av ovanstående undersökningar ni har gjort på din häst, eller om han är behandlad eller opererad, men om det är så att du upplever att han blir bättre av massage kan du fortsätta med det. Massage som enda behandling av förändringar i karpaltunneln räcker troligen inte som behandling, men man kan ju tänka sig att den ökade blodtillförseln kan hjälpa läkningen av en eventuell lindrig inflammation, samt att kroppen utsöndrar endorfiner vid massage som är lugnande/smärtlindrande.

Man ska undvika att massera på ben och tyvärr innesluts en stor del av karpaltunneln av ben, så det kan vara svårt att komma åt att massera. Några minuter räcker troligen för att åstadkomma ökad blodcirkulation till området.

OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet