Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur allvarligt är det med neurologiska shivering-besvär?

Hej! Jag skulle vilja veta mer om neurologiska symtom, eftersom jag har fått besked om shivering eller något neurologiskt på vår häst. Den har svårt att lyfta bakbenen och är lite darrig. Fram är det inga problem, men man ser att det kan darra lite i muskeln. Jag har fått höra att hästen blir bättre om den grundrids under ett antal månader, det känns ibland som att den är i tre delar. Hur allvarligt är det om den har neurologiska besvär? Blir det bättre med rätt träning? Vad kan man mer göra?


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Dr Stephanie Valberg har gjort en hel del intressant forskning de senaste åren på shivering. Det har funnits väldigt lite kartlagt tidigare om vad shivering är för sjukdom och man vet fortfarande inte, men forskningen har kommit en liten bit på väg. Man har sedan länge beskrivit shivering som en kronisk neuromuskulär sjukdom. Det man har sett är att stora hästar över 165 centimeter i mankhöjd är predisponerade, samt att det även är tre gånger vanligare hos valacker.
  
Symtomen brukar debutera innan hästen är fem år och i 74 procent av fallen i Dr Valbergs studie förvärrades sjukdomen ju äldre hästarna blev. De klassiska symtomen är rörelsestörningar när hästen backar. Andra typiska symtom är att svansen darrar när den hålls upp, darrningar i lårmuskulaturen samt att det darrar i ett upplyft bakben/har svårt att lyfta benet. Tidiga eller milda symtom kan vara svåra att diagnosticera.
  
Grundorsaken till shivering vet man fortfarande inte, men man har sett att en del av lillhjärnan är skadad hos de hästar som är drabbade. Det finns i dagsläget tyvärr ingen behandling. Hos vissa hästar kan man se en förbättring om hästen får gå ute mycket, till exempel på lösdrift, samt rids regelbundet. Symtomen kan dock förvärras av stressiga situationer och om hästen stallas upp.
Man har pratat om att kostförändringar skulle kunna hjälpa, men har inte sett någon förbättring i de studier man gjort.
  
Om din häst inte är undersökt av en veterinär skulle jag rekommendera att du låter göra det. Det finns andra skador och sjukdomar som kan likna shivering. Symtomen kan tyvärr förvärras och bli besvärande för hästen på lång sikt. Ibland kan man behöva hjälpa dem med lugnande inför skoning. Det finns många hästar som presterar högt på tävlingsnivå, men de kan få problem med ryggningar och finmotoriska rörelser som till exempel krävs i de högre dressyrklasserna.
  
Lycka till!
Hanna

 OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hur tränar man momentet "gradvis längning av hästens form"?
Bo Jenå svarar
De inackorderades väg fram till stallet sköts inte – vad gäller?
Eva Johansson svarar

Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hanna Borg svarar
Värm upp i rätt tempo – med självbärighet
Bo Jenå svarar
Att låta hästen vila helt – eller inte?
Bo Jenå svarar
Tips om serier med småhinder
Karin Martinsen svarar
Hur skrittar man fram – och tränar i skritt – med mening?
Bo Jenå svarar
Hur ska man träna en häst som tvärnitar eller drar i väg?
Karin Martinsen svarar
"Rida på bommar utan stigbyglar hjälper vid sitsproblem"
Karin Martinsen svarar
Konstigt beteende när flockens ledare gått bort
Jenny Yngvesson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour

Senaste numret

Hippson nr 1
Special: Bli bäst på helheten. I årets första nummer djupdyker vi i Pether Marknes vinnande system. Tidningen innehåller även unika planeringsmallar för häståret.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Rid din häst med takt och schuvung
  • John Hickey tömkör över hinder
  • Rakriktad häst rör sig balanserat
  • Planera ditt foderår
  • Så lägger du ett sårbandage 
  • Fyra dagliga stretchövningar
  • Professorn om träningsfria perioder
  • Tips för ett systematiserat hingstval

Och mycket, mycket mer...

Bli prenumerant!
Tecknar du en prenumeration skickar vi specialnumret till dig direkt, utan extra kostnad. Därefter får du ytterligare sex utgåvor. Allt som allt sparar du 198 kronor jämfört med lösnummerpris.

Till erbjudandet
Galleriet på Hippson Market