Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Häst med svallkött efter sårskada

Hej!
  
Min häst har fått en sårskada som har behandlats på klinik. Den sitter knasigt till en bit nedanför knäleden på ena bakbenet, så det är svårt att bandagera. Nåväl. Nu har den läkt så bra att det börjar sluta sig, MEN det verkar ha blivit en stor utbuktning och överhängande hud, svårt att förklara. Någon sade att det kallas för svallkött.
 
Min fråga är: Varför blir det så? Det är inte sytt. Och vad ska jag göra åt det?


Hanna Borgs svar:

Hej,
  
Hästar har en ganska långsam start på sin sårläkning, men när den väl sätter i gång är det inte ovanligt att de bildar onormalt mycket granulationsvävnad/läkvävnad. Som man även kallar för svallkött när det blir för mycket. Svallköttet är inte täckt av hud utan är mer svulstigt köttliknande, det kan ibland beskrivas som blomkålslikt.
 
Som regel ska inte läkvävnaden bukta ut ovanför hudnivån. Om den gör det måste man revidera, det vill säga skära bort svallköttet. Bandage är normalt sett bra för att få ett mottryck på läkvävnaden och därigenom hålla tillbaka, så att det inte bildas något svallkött.
  
Jag har lite svårt att se framför mig hur såret på din häst ser ut, då du skriver att det är överhängande hud. Men jag tycker att du ska be en veterinär komma och titta på såret, samt skära bort eventuellt svallkött. Såret kommer inte att kunna läka om det buktar ut en massa svallkött från det.
  
Lycka till!
/HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar