Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Så förebyggs korsförlamning

Hur ska man förebygga att hästen får korsförlamning. Jag har ett halvblod och nu under vintern blir ridningen/träningen kanske inte riktigt så regelbunden på grund av väder, mörker och så vidare. Hon hade korsförlamning för ett par veckor sedan, konstaterad av veterinär. Den gick tillbaka av sig själv snabbt, men jag är nu orolig att hon ska få det igen. Hur förebygger jag och varför får hon detta?

Hanna Borgs svar:

Hej!

Korsförlamning är ett syndrom med muskelkramper och muskelsönderfall, som uppträder i anslutning till fysisk ansträngning. Man kan dela in hästarna i två huvudkategorier – hästar med en underliggande muskelsjukdom som gör dem onormalt känsliga, eller hästar som utsätts för fysisk överansträngning. Den senare varianten är den vanligaste.

Det klassiska är att det är en vältränad häst som utför hårt arbete efter några dagars vila, utan att man har minskat på kraftfodergivan när den har vilat. Förr kallade man det måndagssjuka, då det uppstod hos tunga arbetshästar som sattes igång efter en helgvila med bibehållen fodergiva. Det är vanligare hos ston än valacker/hingstar. Korsförlamning är ett område som det forskars mycket inom och man vet fortfarande inte helt varför och hur det uppkommer.

Vid korsförlamning uppstår muskelskador, framför allt i bakbensmuskulaturen. Omfattningen av skadorna går att mäta genom blodprov. Enzymerna ASAT och CK finns normalt i muskelcellerna. Vid korsförlamning går cellerna sönder och ASAT och CK läcker ut i blodbanorna – ett blodprov kommer att visa förhöjda värden. Ju kraftigare korsförlamningen är desto högre värden kan man mäta upp.
Muskelcellerna innehåller också myoglobin, ett ämne som tar upp syre från blodet och som också ger musklerna dess röda färg. Det är myoglobinet från de skadade muskelcellerna som gör att urinen ibland färgas mörkröd vid korsförlamning

Symtomen kommer ofta 15 minuter till 2 timmar efter arbete och hästen får ett kort styltigt steg, är ovillig till att röra sig samt blir hård och spänd i muskulaturen på bakdelen. Hästen kan få ökad andningsfrekvens och puls på grund av smärtan. I riktigt allvarliga fall kan de bli liggande och kan då inte resa på sig.

För att försöka förhindra korsförlamning ska du tänka på att:

  • Korrigera foderstaten om hästen måste vila en period, det vill säga minska den och öka därefter successivt.
  • Överutfodra inte med energi eller protein.
  • Se till att hästen har tillräckligt med E-vitamin och selen i foderstaten. Selen och vitamin E behövs för att läka skador som uppkommit och verkar till viss del kunna förebygga korsförlamning. Eftersom både selen och vitamin E är giftigt i för hög dos gäller det att inte överdosera.
  • Träna hästen regelbundet. Hästar som varje dag kan röra sig fritt i en stor hage har minskad risk att få korsförlamning.
  • Håll muskulaturen torr och varm.

Om din häst visar tecken på korsförlamning igen är det viktigt att hon får vila i lugn och ro, och att du undviker att röra på henne. Håll henne varm med täcken. Beroende på grad av symtom bör hon få antiinflammatorisk medicin och eventuellt B-vitamin. Jag skulle rekommendera att man alltid kontaktar en veterinär för rådgivning/undersökning om hästen visar symtom på korsförlamning.

Lycka till!
Hanna OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar