Hej!
Korsförlamning är ett syndrom med muskelkramper och muskelsönderfall, som uppträder i anslutning till fysisk ansträngning. Man kan dela in hästarna i två huvudkategorier – hästar med en underliggande muskelsjukdom som gör dem onormalt känsliga, eller hästar som utsätts för fysisk överansträngning. Den senare varianten är den vanligaste.
Det klassiska är att det är en vältränad häst som utför hårt arbete efter några dagars vila, utan att man har minskat på kraftfodergivan när den har vilat. Förr kallade man det måndagssjuka, då det uppstod hos tunga arbetshästar som sattes igång efter en helgvila med bibehållen fodergiva. Det är vanligare hos ston än valacker/hingstar. Korsförlamning är ett område som det forskars mycket inom och man vet fortfarande inte helt varför och hur det uppkommer.
Vid korsförlamning uppstår muskelskador, framför allt i bakbensmuskulaturen. Omfattningen av skadorna går att mäta genom blodprov. Enzymerna ASAT och CK finns normalt i muskelcellerna. Vid korsförlamning går cellerna sönder och ASAT och CK läcker ut i blodbanorna – ett blodprov kommer att visa förhöjda värden. Ju kraftigare korsförlamningen är desto högre värden kan man mäta upp.
Muskelcellerna innehåller också myoglobin, ett ämne som tar upp syre från blodet och som också ger musklerna dess röda färg. Det är myoglobinet från de skadade muskelcellerna som gör att urinen ibland färgas mörkröd vid korsförlamning
Symtomen kommer ofta 15 minuter till 2 timmar efter arbete och hästen får ett kort styltigt steg, är ovillig till att röra sig samt blir hård och spänd i muskulaturen på bakdelen. Hästen kan få ökad andningsfrekvens och puls på grund av smärtan. I riktigt allvarliga fall kan de bli liggande och kan då inte resa på sig.
För att försöka förhindra korsförlamning ska du tänka på att:
Om din häst visar tecken på korsförlamning igen är det viktigt att hon får vila i lugn och ro, och att du undviker att röra på henne. Håll henne varm med täcken. Beroende på grad av symtom bör hon få antiinflammatorisk medicin och eventuellt B-vitamin. Jag skulle rekommendera att man alltid kontaktar en veterinär för rådgivning/undersökning om hästen visar symtom på korsförlamning.
Lycka till!
Hanna
Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna här
STORA JUKNUMRET!
– Porträtt: Kyra Kyrklund
– Tema: Lösdrift
– Lisen om banhoppning
– När hoven blir sjuk
– Massor av julklappstips
...och mycket mycket mer
Läs numret i det digitala arkivet