Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur rider man en äldre häst som har haft återkommande hältor?

Hej!
  
Jag håller på att ta hand om ett travsto på 23 år. Hon har tidigare blivit tränad hos en man som absolut inte har tagit hänsyn till hennes mående. Bland annat tränade han henne då hon var sjuk och halt. Hon slutade därför tävla när hon var sju år, det vill säga 1999...
  
Hon har en skada på kotsenskidan som har gjort att hon varit halt väldigt mycket, men det är först nu när hon kommit till oss och fått gå ute hela tiden som symtomen försvunnit. Jag är intresserad av att ge henne de bästa åren hon har kvar och funderar på att börja skritta henne och endast ha henne som promenadhäst. Hon kommer då att, cirka två-tre gånger i veckan, få skritta en runda (väldigt kort första månaderna för att se om hon över huvud taget håller för ett sådant pass) tillsammans med min andra travhäst som är i behov av mer skritturer.
  
Men jag vill ha lite åsikter från någon som är proffs inom hästvärlden och mer insatt i skador på senor och leder än vad jag är. Skulle det vara möjligt att över huvud taget ens prova att sitta upp på en så pass gammal häst som har haft ett sådant problem så länge? Vill ju absolut inte skada henne mer än vad hennes tidigare tränare har gjort.
  
Tacksam för snabbt svar!
/Sanna


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Om hästen är ohalt i skritt och trav i dag så tycker jag att du kan prova att sätta i gång henne försiktigt. Börja med att skritta henne för hand i några veckor, därefter kan du prova att sitta upp på henne och skritta henne uppsuttet.
  
Öka successivt upp tiden tills du är uppe i den längd du vill. Var under tiden uppmärksam på eventuella svullnader eller värmeökningar i benen. Jag tror att om hon i dag är ohalt så mår hon bara bra – både psykiskt och fysiskt – av att få komma ut och skritta.
  
Ha så kul!
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar
Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet

Prenumerera till halva priset + rabatterade böcker!
OBS! Detta erbjudande gäller bara fram till och med den 25/2.
Just nu kan du teckna en prenumeration till halva priset! Prenumerationen startar med Hippson nr 2 2020, men du kan vid beställningen lägga till det aktuella numret. Dessutom kan du i samband med beställningen lägga till någon eller några av våra populära böcker till nedsatt pris. Men skynda dig, erbjudandet gäller endast fram till och med den 25/2.
Teckna prenumerationen här

Är du redan prenumerant köper du så klart böckerna till samma rabatterade pris i vår bokshop. Se bara till att logga in först så dyker specialpriserna upp.