Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur sätter jag i gång en häst som har varit "avställd" i ett år?


Publicerat: 2017-08-01

Hej!
 
Min häst har vilat sedan ett år tillbaka på grund av mina egna privata omständigheter. Jag tänker försöka sätta i gång henne igen men förstår ju att det måste göras försiktigt. Hur lägger man upp igångsättningen efter så lång tid, så att hon inte drabbas av någon skada på grund av min dumhet? Vad är viktigt att tänka på och vad ska jag vara vaksam på? Det är ett halvblod, elva år som var i normal hobbykondition när hon ställdes av. Vi har tidigare mest ridit i skogen, men tar gärna något skutt ibland också. 
  
Tack på förhand!


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
En lämplig igångsättning är att börja skritta henne för hand i cirka två veckor upp till 60 minuter innan du börjar skritta henne uppsuttet. När du börjar skritta uppsuttet är det bra om du värmer upp henne genom att skritta för hand och likaså skrittar av henne för hand. Om hon är van sedan tidigare vid att bli tömkörd är det ett bra komplement för att arbeta henne utan belastning.
  
När du har skrittat henne uppsuttet i två till tre veckor kan det vara lagom att börja trava henne. Öka därefter upp tid och längd lagom fort, någon minut per dag. Det är svårt att ge exakta tidpunkter då jag inte vet hur hon ser ut, om hon är väldigt muskelfattig eller inte. 
  
Variera underlagen du rider på för att ge henne bästa förutsättningar att bli stark, det vill säga rid inte bara på mjukt eller på hårt underlag. Klättring i skogen är en utmärkt del av din igångsättning. Om hon inte var skadad innan tror jag inte att du behöver vara så orolig över igångsättningen. Men ökad värme/svullnad i sena/led är varningstecken, eller om hon visar hälta.
  
Ha så skoj!
/Hanna
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar