Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Blodkärl som gått sönder - hur kan man undvika detta?

Min häst har ett blodkärl som har gått sönder, enligt undersökning av veterinär. Hur ska jag undvika att detta händer i framtiden? Det sägs att man ska kyla hästars ben efter ansträngning, för att minska risken för små blödningsskador i bland annat senor - stämmer detta? Sedan kan man gärna ha värmande bandage för att öka blodcirkulationen.
  
Frågan är hur länge man bör vänta efter kylningen med att till exempel lägga Back on track-paddar på benen efter träning? Det vill säga hur lång tid ska det förflyta mellan kylning och värme? Och kan du förklara varför det är bra att göra på det här sättet?

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Det framgår inte av din fråga var blodkärlet sitter som har skadats, eller hur allvarlig blödningen var, vilket gör att svaret blir generellt.
  
Det skiljer sig en del om det är en ytlig blödning i huden eller en blödning i muskel- eller senvävnad. Om blödningen är ytlig i huden är det troligtvis ett trauma som har orsakat den, till exempel att hästen har slagit i sig själv vid rörelse och har fått ett blåmärke. Ett sätt att försöka undvika att det händer igen är att ha benskydd på hästen vid ridning, om den har lätt för att slå i sig.
Om blödningen är i muskel- eller senvävnad kan den också ha uppstått på grund av ett trauma, eller till följd av en överansträngning. Om blödningen beror på överansträngning får man se över om det har varit för intensiv träning, alternativt plötslig förändring i träningsvanor eller underlag.
  
I en frisk och stark sena ska det inte uppstå blödningar vid normal belastning. Däremot får man vid skada på en sena även skador på kärlen i området (en sena innehåller dock mycket färre kärl än till exempel en muskel). Vävnadsskador ger upphov till en frisättning av inflammatoriska ämnen, som gör att kärlen vidgas och att det blir en ökad genomsläpplighet så att vätska kan träda ut. Vätskeutträdet ger upphov till ödem och svullnad.
För att få en så god läkning som möjligt är det viktigt att minimera denna svullnad. Det kan man göra genom att kyla området och därigenom få en kärlsammandragning, som ger minskad blödning och vätskeutträde från kärlen.  Vid en akut senskada ska man kyla i 20-60 minuter 1-2 gånger/dag tills den akuta svullnaden har lagt sig - och däremellan ha på ett stödjande bandage.
  
Det stämmer som du skriver att bandaget ökar blodcirkulationen, vilket är bra för läkningen. Den ökade cirkulationen bidrar till att slaggprodukter kan transporteras bort och att näring kan nå den skadade vävnaden.
Har man haft en tidigare skada, eller tycker att hästen har gått ett hårt pass och vill försöka förebygga eventuella skador, kan man som du gör kyla benen. Det är ingen fara i att kyla dem i ”onödan”.
Vad jag vet finns det ingen angiven tid för hur långt det ska gå mellan kyla och värme, jag tycker att du kan lägga på Back on track-paddarna så fort benen är torra.
  
Hoppas att svaret var till hjälp för dig.
  
Mvh
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar