Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur tänka vid röntgenfynd på knäled vid köp av häst?

Hej! Jag är intresserad av att köpa en häst som har ett röntgenfynd i form av lindrig avfattning på den så kallade mediala kondylen. Vad innebär detta fynd och hur stor risk ska man anse att det medför? Hästen är fem år och är riden i minst ett år, främst i dressyr.
  
Tack på förhand!
Mvh Louise


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Jag antar att det är knäledens kondyl du pratar om, så jag svarar utifrån det. Som du förstår är det svårt att svara på din fråga utan att ha sett röntgenbilden. Det kommer troligen också spela roll vilken ras det är på hästen och vad du ska använda den till.
Något man kan bli orolig för när man hör att det finns en avplaning av mediala kondylen är risken för att det skulle kunna finnas en subkondral bencysta (cysta i underliggande ben) i området, eftersom prognosen då förvärras avsevärt.
  
En äldre studie från 2004 visade att hästar som var halta från ett bakben och hade lindriga röntgenförändringar på den inre knäledskonydelen även hade broskförändringar i området vid artroskopi (titthålskirurgi) av knäleden.
Sedan vill man ju som sagt sätta röntgenbilden i korrelation till vad det är för slags häst, vad den ska användas till och hur den ser ut vid en besiktning. Det vill säga så att den inte är halt från det benet.
  
Lycka till!OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar