Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur kan man undvika kotledsinflammation?

Hej! Min häst har fått diagnosen kotledsinflammation. Är det mitt fel som har överansträngt henne? Varför får hästen detta och hur ser prognosen oftast ut? Vad är det som orsakar inflammationen?

Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Vad tråkigt att din häst har fått en kotledsinflammation, men du är inte ensam! Ledinflammationer är den vanligaste orsaken till hälta hos hästar och ses framför allt hos sporthästar. Kotleden är en av de vanligaste lederna som skadas.
  
Hästen har normalt en viktfördelning på 60/40, det vill säga 60 procent av dess kroppsvikt är över framdelen och 40 procent över bakdelen. Det innebär att varje framben får bära mer vikt än varje bakben, därför är frambenshältor vanligare än bakbenshältor.  
  
En hopphäst belastar varje ben med tre till fyra gånger sin egen kroppsvikt vid hoppning. Det innebär upp emot två ton per ben! Bakomliggande orsaker till att din häst har drabbats kan vara många, man brukar dela in det i två kategorier:
  
Primär: Individuell känslighet

- Genetik

- Exteriör

- Näringsmässiga/endokrina faktorer
  
Sekundär: Trauma

- Akut skada

- Upprepat mikrotrauma
  
Det troligaste är att det är ett akut trauma, till exempel en vrickning eller en överansträngning, som har orsakat inflammationen. Det finns så klart olika allvarlighetsgrader av ledinflammation - ju tidigare man upptäcker symtomen (hälta, ledgalla, ökad värme, ömhet vid böjning) och får hjälp av en veterinär att behandla dem, desto bättre är prognosen.
  
Om hästen har fått så kallade pålagringar i leden kan prognosen vara sämre, men det finns många hästar som tävlar på hög nivå och som har pålagringar i sina kotleder. Det finns med andra ord inget som borde hindra er från att tävla igen - om det är första gången hon fått en inflammation och hon har svarat på den insatta behandlingen och efterföljande rehabilitering.  
  
Precis som du skriver att ni gjort är det bra att variera underlag och form, samt intensitet i träningen. En självklarhet är en korrekt skoning som hästen trivs med. Om man planerar in en lite längre vila för hästen, till exempel över jul, kan det vara bra att göra en hälsokontroll innan - för att kunna upptäcka och eventuellt behandla tidiga/mindre hältor.
  
Din häst kanske är lite framtung, så om du inte tränar för någon kan det vara en god idé att få någon som kan se om du behöver lägga om ridningen på något sätt - för att försöka förhindra liknande problem i framtiden.
  
Lycka till!
/Hanna OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar