Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan en hälta läka ut av sig själv – helt utan behandling?

Hej!
  
Min åttaåriga islandshäst har för första gången blivit halt. Jag har ägt hästen i två år snart. Jag är lite handfallen och orolig eftersom det här är min första häst. Hästen visar hälta enbart i trav på volt, det här upptäcktes när jag hade plockat ut en equiterapeut eftersom något inte kändes rätt med pållen. När equiterapeuten gjorde böjprov såg hon att hältan satt i kotan höger fram. Hon rekommenderade vila en vecka och sedan en longeringskoll igen. Är det inte bra = plocka ut veterinär.
  
Nu till den egentliga frågan: Jag har hört av kamrater att hästar inte kan bli bra från en hälta av sig självt, alltså att det inte kan läka ut som hos människor. Detta på grund av att inflammationen hela tiden belastas, hästen kan ju inte hoppa på kryckor. Stämmer det? Måste även lätta hältor behandlas med antiinflammatoriskt? Kan även en lätt hälta annars utvecklas till artros?
  
Jag trodde först att jag kanske skulle kunna låta bli att rida en månad eller så, och gå på skrittpromenader med min kompis. Är nyfiken på vad vetenskapen säger, och tack för jätteintressanta expertsvar från er alla!


Hanna Borgs svar:

Hej,
  
Vad tråkigt att din häst är halt. Generellt sett kan man inte säga att en hälta kommer från ett visst ställe utan att lägga bedövningar. Sedan kan man ju erfarenhetsmässigt gissa sig till det efter hur hästen rör sig och vad den visar för symtom. Ju längre man håller på med hältutredningar desto mer ödmjuk blir man dock, det finns alltid undantag från regeln.
  
Hästar kan absolut bli bra från en lättare hälta med endast vila. Även om de fortsatt belastar leden är ju belastningen/ansträngningen på leden betydligt mindre om hästen skrittas för hand istället för att tränas under ryttare. 
  
Jag tycker att din equiterapeut har gett dig ett utmärkt råd, om din häst är fortsatt halt efter lite vila bör en veterinär undersöka den. Ibland kan det räcka med allmänt antiinflammatorisk behandling, men många gånger kan man behöva hjälpa till genom att behandla i leden. Vilken behandling man väljer beror på hur länge hästen har varit halt och hur mycket halt den är. 
  
Hoppas att din häst redan är bättre efter lite vila!
/Hanna


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Upptäckte fång efter hästköpet – vad gäller juridiskt?
Eva Johansson svarar
Häst som har fått lös mage efter byte av hage
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som bockar efter hinder
Karin Martinsen svarar
Obalans i galopp löses inte med fart: "Skapar bara spänning och slitage"
Nina Bengtsson svarar
Köparen avbröt besiktningen – vem ska stå för kostnaden?
Eva Johansson svarar
Äldre häst med knuta på insidan av hasen
Lié Rosendahl Numar svarar
Oftast bättre med rörelse för häst med gaffelbandsskada
Lié Rosendahl Numar svarar
Ponny som har tappat självförtroendet i hoppningen
Karin Martinsen svarar
Hur påverkas hästen av att ha varit fet?
Lié Rosendahl Numar svarar
Hur komplettera när höet är "för" bra?
Jenny Redgård svarar