Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan halm orsaka hosta?

Hej! Min häst hostar till och från under installningsperioden. Det är en eller två hostningar vid första traven under ridpasset vissa dagar, andra dagar inget alls. Han verkar inte påverkad i övrigt.
  
Jag misstänker att det beror på halmen jag använder som strö i boxen. Den dammar en del, särskilt mot slutet av säsongen. För honom är halm som strö bra i övrigt, både psykiskt och för magen. Hur illa är det med den här typen av hosta? Riskerar det att bli värre om jag har kvar halmen? Hästen står i utestall så luften i övrigt är bra.
   
Mvh Anna


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Friska hästar hostar inte, så jag skulle tro att du är på helt rätt spår angående halmen som orsak till hostan. Troligen har din häst RAO (recurrent airway obstruction) eller i mer vardagligt tal bronkit.
Symtomen vid RAO är hosta i början av ridning, vid utfodring eller att hästen får svårt att prestera fullt ut. Den kan ha en försvårad andning och eventuellt näsflöde. Vid mer allvarliga fall kan den också ha missljud vid andning, vidgade näsborrar och ”kvickdragsfåra”. Kvickdragsfåran uppstår på grund av att bukmuskulaturen används för att trycka ut luften genom inflammerade och sammandragna luftrör. Hos de flesta hästar med RAO hittar man slem i luftstrupen vid endoskopi.
  
Inte naturligt för hästar att vara inomhus
Den vanligaste orsaken till att hästen utvecklar RAO är stallmiljö. Det är inte naturligt för hästar att vara inomhus där mängden partiklar i luften är kraftigt förhöjd jämfört med utomhus. Även fullt friska hästar får inflammatoriska celler i sina luftvägar efter sex timmar inne i en icke optimal stallmiljö.
Dammet i stallmiljön innehåller så mycket som 50 olika arter av mögel, flera olika sorters kvalster, endotoxiner och olika oorganiska komponenter. ”Hosthästar” reagerar på alla sorters allergener och är oftast som sämst på våren, efter den längsta installningsperioden.
  
Miljöåtgärder och antiinflammatorisk behandling
Den primära behandlingen består av att minska de akuta symtomen och att ge antiinflammatorisk medicin. Därefter kommer långsiktig kontroll med miljöåtgärder och antiinflammatorisk behandling med kortison – som är det enda som botar inflammation.
Hur bra en hosthäst kan bli beror dels på sjukdomsgraden, dels på vilken gren den ska prestera i samt på hur väl den svarar på behandling. Men den absolut viktigaste faktorn är vilka miljöåtgärder som vidtas. För många hästar kan miljöåtgärder i sig göra dem helt symtomfria, utan andra behandlingar. Blir hästen frisk efter tre veckor på bete är det ett bevis för att det är miljön du ska åtgärda.
  
Byt ut halmen
I ditt fall tycker jag att du ska börja med att byta ut halmen mot sågspån eller torv. Om inte det hjälper, kontakta en veterinär som kan undersöka din häst och sätta in rätt behandling om det behövs.
  
Lycka till!
  
Vänliga hälsningar
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Är markägaren ansvarig om en häst blir förgiftad av växter?
Eva Johansson svarar
Skillnad på mineralbalja och pellets?
Jenny Redgård svarar
Övningar för bättre hoppteknik
Victoria Almgren svarar
Farligt ge hästen torrt hö och hösilage samtidigt?
Jenny Redgård svarar
Hur är den perfekta eftergiften över hindret?
Victoria Almgren svarar
Mandelbiskvier som hästgodis?
Jenny Redgård svarar
Vad är argumenten mot att rida dressyr bettlöst?
Emelie Brolin svarar
Att ta steget från Lätt A till Medelsvår C – vad krävs?
Emelie Brolin svarar
Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar