Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan hälta på grund av trolig hovböld eller stengalla komma och gå?


Publicerat: 2017-07-19

Hej! Min häst fick en stengalla för någon månad sedan och var rejält halt på ett framben. Hon reagerade lite grann när man klämde med visitertång men inte jättemycket, reaktionen försvann på bara ett dygn och hon var helt ren i gången efter tre, fyra dagar.
 
Hästen fick vila totalt en vecka, reds på fredagen och det var inga som helst konstigheter, ingen ridning på lördagen men är blockhalt på söndagen, på samma framhov. Hon reagerar mycket kraftigt på visitertången på ett precist ställe intill strålfåran. Jag kontaktar då min hovslagare som råder mig att plocka av skon och ställa hästen med Jodopaxomslag ett par nätter. Dagen efter reagerar hon inte alls på visitertången, men jag kan inte se att det har krupit ut någon böld någonstans. Hon är dock fortfarande märkbart halt.
   
Hältan blir bättre ena dagen men är sämre andra. Nu, fem veckor senare, är hon fortfarande inte helt ren i trav. Vi har satt på skon igen och möjligen att hon nu är något renare än innan, men inte helt bra. Tydligen kan hovbölder bete sig lite hur de vill – men kan de verkligen krypa upp och ner, göra ont ena dagen och inte alls nästa? Hon är inte varm i hoven eller varm och tjock i benet. 
  
/Sandra


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Jag tycker att du omgående ska kontakta en veterinär som får undersöka din häst. Hovbölder kan vara luriga och om de underminerar sulan eller strålen kan hältan variera i takt med hur bölden breder ut sig.
  
Om sulan är underminerad kan bölden till slut krypa ut vid ballarna, men det är sällan den kommer upp i kronranden. I vissa fall kan man behöva verka bort hela sulan.
  
Det kan ju även finnas andra orsaker till hältan än en hovböld, så man kan till exempel behöva röntga hoven eller undersöka orsaken till hältan på andra sätt. 
  
Lycka till!
/Hanna
OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Rutinerad häst som är tittig och spänd på hinder
Victoria Almgren svarar
Köpare valde bort besiktning – hästen visade sig ha artros
Eva Johansson svarar
Unghäst som inte tar jämnt stöd på bettet
Nina Bengtsson svarar
Häst som faller ur när den fäller vinterpälsen
Eva Dahlström svarar
Viktigast få unghästen att tycka om att arbeta
Victoria Almgren svarar
Hjälp för ryttare som "rattar" för mycket
Victoria Almgren svarar
Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Jenny Yngvesson svarar
Häst som inte går upp i hull trots uträknad foderstat
Eva Dahlström svarar
Unghäst som inte går fram på uteritten
Nina Bengtsson svarar
Tips om ryttarträning för att kunna hålla huvudet stilla i traven
Nina Bengtsson svarar