Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Kan man avla på sto vars avkomma har cystor – eller är det ärftligt?

Hej!
  
Jag har en fråga angående cystor och avel/ärftlighet. Jag har ett sto och hennes sexåriga avkomma. Avkomman visade sig nyligen ha cystor i sina bakknän, som han opererades för. Nu undrar jag om man helt borde utesluta att ta fler föl på stoet efter detta, eller om man kan strunta i det men att kolla upp nästa avkomma ordentligt? Och om även denna har samma problem ta bort henne ur avel? Alltså om man borde se skadan på denna avkomma som en slump så länge det inte händer igen? Borde man kolla upp stoet innan eventuell betäckning, eller är det bara onödigt i sådana fall?
  
Mvh Amanda


Hanna Borgs svar:

Hej,
  
Det är en väldigt bra fråga som jag tyvärr inte kan svara enkelt på, då forskarna fortfarande inte vet bakomliggande orsak till cystor i bakknä. Man har tidigare trott att subkondrala bencystor i bakknän är en del i osteokondrosproblematiken (utvecklingsrubbning i skelettet), men man tror numera att många cystor är orsakade av trauma.
  
Cystorna sitter oftast, i motsats till andra osteokondrosförändringar, på den belastade delen av leden. Orsaken till osteokondros är multifaktoriell, det vill säga det är både miljöpåverkan och ärftliga faktorer inblandade. Osteokondros är en av flera möjliga orsaker till cystor, men man tror som sagt även att traumatiska skador på brosket kan orsaka sådana.
  
Om stoet är lite äldre och inte varit halt har hon troligtvis inga egna cystor, då de flesta hästar blir halta som unghästar. Men man kan ibland även hitta detta som bifynd hos äldre hästar vid röntgen.
Om ditt sto skulle ha cystor i bakknäna, som ses vid en röntgenundersökning, tycker jag definitivt att ni ska utesluta henne ur avel. Då kan man starkt misstänka en genetisk faktor. Ser man inget så kan cystorna hos hennes avkomma vara en slump orsakade av trauma, men det kan tyvärr också finnas en genetisk komponent. Man vet helt enkelt inte...
   
Lycka till i ditt beslut!
/Hanna


OBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Vem är ansvarig juridiskt vid transport av häst?
Eva Johansson svarar
Häst med svullnad i benen
Hanna Borg svarar
Häst som har problem med återkommande hovbölder
Hanna Borg svarar
Studier kring uringvägsinflammation på häst
Hanna Borg svarar
Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar