Visa fråga och svar

Fråga experterna

Här svarar några av Sveriges mest kompetenta hästproffs på frågor om dressyr, hoppning, foder och hästhälsa. Missa inte chansen att få hjälp med din häst.


Veterinär


Hur ska man motionera sitt dräktiga sto?

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att rida sina ston under dräktigheten, och i vilka månader?

Med vänliga hälsningar, 
Rebecka


Hanna Borgs svar:

Hej!
  
Första månaden efter seminering/betäckning ska man ta det lite lugnare och inte stressa hästen. Men är den van vid att ridas regelbundet är det bättre att fortsätta med det än att abrupt ställa av, till exempel om det är en tävlingshäst. Man får tävla fram till och med den femte dräktighetsmånaden, det fungerar ofta bra att träna och tävla under lågdräktigheten.
  
Efter åttonde månaden sker den största delen av fostertillväxten, då kan det vara bra att börja trappa ner på träningen. Ofta märker man att de blir för tunga att rida och att de tycker att det är jobbigt. Men regelbunden skrittmotion uppsuttet eller för hand även de sista månaderna, samt så klart daglig utevistelse, är ett bra sätt att hålla sitt sto i god grundkondition inför förlossningen.
  
Det är viktigt att stoet är i gott hull inför sin förlossning, om hon är mager redan under lågdräktigheten kan det vara svårt att göra något åt det senare. Det vill säga, har man ett sto som är svårt att hålla i hull kan man behöva trappa ner på träningen tidigare för att hon ska kunna lägga på sig tillräckligt.
  
Lycka till!
HannaOBS! Experterna själva har inte möjlighet att svara på några följdfrågor via kommentarsfunktionen. Ställ egna frågor via formuläret till höger, men diskutera gärna expertsvaren nedan.

Fler frågor och svar från Hanna Borg:

Hanna Borg


Hanna Borg är specialist i hästens sjukdomar, hon är utbildad veterinär vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Hanna jobbar på Distriktsveterinärerna Stenungsund Lilla-Edet. Än har Hanna inget specialområde hon arbetar mer med inom hästmedicin, men hon brinner särskilt för kirurgi och hoppas kunna hålla på mer med det i framtiden.
Läs mer om Hanna härStäll din egen fråga

Din fråga:
Din epost:

Senaste expertsvaren

Häst som stannar ut sig på tävling – men hoppar allt på träning
Helena Persson svarar
Häst som inte går fram för skänkeln
Emelie Brolin svarar
Häst sparkad på betet – vem är ansvarig?
Eva Johansson svarar
Hindren kommer tätare i högre klasser
Helena Persson svarar
Häst med svullnad på utsidan av skenan – hur behandla?
Hanna Borg svarar
Häst som plötsligt börjat springa vid sidan av hindren
Helena Persson svarar
Frustrerad och ledsen i ridningen på grund av stress
Nina Bengtsson svarar
Varierad träning bäst för häst med "svaga" bakknän
Nina Bengtsson svarar
Vad gäller kring återköpsklausul efter åtta år?
Eva Johansson svarar
Häst som drar inåt i volten
Nina Bengtsson svarar